Nieuwsblad voor Huizen - Vuurwerkvoorlichting op scholen helpt: 'Wees voorbereid voor afsteken'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Ben Derriks tijdens de voorlichtingsles over vuurwerk op De Parel.
Ben Derriks tijdens de voorlichtingsles over vuurwerk op De Parel. (Foto: Bob Awick)

Vuurwerkvoorlichting op scholen helpt: 'Wees voorbereid voor afsteken'

  Onderwijs

HUIZEN - Ben Derriks is een van de brandweermensen die voorlichting geeft op de basisscholen. Daarvoor rukte hij 35 jaar uit. "Ik hoef geen verhalen te verzinnen over de gevolgen van vuurwerk. Ik heb het zelf allemaal meegemaakt", zegt hij.

Een belangrijke tip van hem: "Wees voorbereid voor het afsteken van het vuurwerk." Ook omstanders moeten oppassen, want landelijk is 61 procent van de slachtoffers van vuurwerk iemand die staat te kijken of net langsloopt.

Slachtoffers
"Vorig jaar zijn er landelijk 473 slachtoffers van vuurwerk geregistreerd. Dat zijn dan de echte slachtoffers die voor hulp komen. Er zullen ongetwijfeld nog wel meer mensen iets hebben, maar dat hebben ze dan thuis kunnen verzorgen. Hiervan waren er 40 in de leeftijdscategorie van 10 tot 14 jaar", vertelt Ben.

"De cijfers wijzen uit dat vuurwerkvoorlichting helpt. In onze regio delen we ook nog eens veiligheidsbrillen uit en aansteeklonten. Dat doen ze in andere regio's niet. Daarmee maken we hier helemaal het verschil."

Tergooi
In Tergooi Hilversum meldden zich vorig jaar 4 mensen met licht vuurwerkletsel. Het ging hierbij om lichte brandwonden. In Blaricum waren 6 slachtoffers, waarvan 3 met lichte brandwonden en 3 met licht oogletsel. Ze konden na behandeling allemaal direct naar huis. In 2016 waren er zelfs minder slachtoffers.

"Nu we de cijfers kennen, zien we ook dat 61 procent van de slachtoffers omstanders zijn. Brandweer Nederland zal in de toekomst bij de voorlichting daar dus ook meer aandacht aan gaan besteden", zegt Ben.

Waarschuwen
"Mensen die vuurwerk afsteken, zijn daar wel op voorbereid. Iemand die net even langsloopt om naar de buren te lopen niet altijd. Het is dus handig om mensen even te waarschuwen als je vuurwerk afsteekt en op te letten dat je het in de juiste richting afsteekt."

Lees verder in de digitale editie

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>