Gemeente gaat strijd aan met ondermijnende criminaliteit | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Georganiseerde hennepteelt is zichtbare ondermijnende criminaliteit en komt ook in Huizen voor.
Georganiseerde hennepteelt is zichtbare ondermijnende criminaliteit en komt ook in Huizen voor. (Foto: Bob Awick)

Gemeente gaat strijd aan met ondermijnende criminaliteit

  Politie

HUIZEN - Burgemeester Sicko Heldoorn heeft dinsdag bekendgemaakt dat ook Huizen de strijd aangaat met ondermijnende criminaliteit. Dit zou hard nodig zijn, want onderzoek toont aan dat het vele malen ernstiger is dan iedereen dacht.

In onze gemeente zou er sprake zijn van drugsgerelateerde criminaliteit, witwassen en adresfraude. Daarnaast zijn er in de gemeente zogeheten 'criminele spilfiguren' actief.

Beschrijving
Voordat we verder gaan is het handig om de vraag te beantwoorden wat verstaan wordt onder ondermijning. In de notitie 'Ondermijning in Huizen, van beeld naar aanpak' wordt een beschrijving aangehaald die staat in het tijdschrift voor politie, jaargang 78 nummer 7/16.

'Bij ondermijning gaat het om crimineel handelen dat de potentie heeft om sluipenderwijs een zodanig sociale en economische invloed te ontwikkelen, dat het de fundamenten van de rechtstaat kan ondermijnen en daarmee de veiligheid en integriteit van de samenleving.'

Criminele samenwerkingsverbanden
Volgens de notitie wordt deze vorm van criminaliteit gepleegd in criminele samenwerkingsverbanden en gaat dit gepaard met geweld, bedreiging en intimidatie. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld georganiseerde hennepteelt, witwassen door bijvoorbeeld investeren in vastgoed, mensenhandel en mensensmokkel, drugshandel, fraude et cetera.

Het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Midden-Nederland (RIEC) heeft in het najaar van 2017 het ondermijningsbeeld van Huizen in beeld gebracht. Het onderzoek is verricht om een beter beeld te krijgen van het verschijnsel ondermijning in de gemeente Huizen en daarmee de aanpak van ondermijning te ondersteunen.

Schrikken
Het beeld dat daaruit te voorschijn kwam is 'om je rot te schrikken'. De burgemeester geeft aan dat er niet direct voorbeelden genoemd kunnen worden van de ondermijnende criminaliteit: "Veel gegevens hiervan zijn vertrouwelijk." Om te voorkomen dat het echter grip krijgt op onze maatschappij, moet het wel aangepakt worden en daarin wil de gemeente zijn rol pakken.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>