Joost Schaapherder (links) en Hans Schotsman worden de wijkbrandweermensen in Huizen.
Joost Schaapherder (links) en Hans Schotsman worden de wijkbrandweermensen in Huizen. (Foto: Bob Awick)

Brandweer Gooi en Vechtstreek introduceert wijkbrandweer

  Politie

HUIZEN - Brandweer Gooi en Vechtstreek heeft vorige week woensdag de wijkbrandweermannen in de regio gepresenteerd. Joost Schaapherder en Hans Schotsman gaan deze functie invullen in Huizen. Beiden kunnen wekelijks vier uur tijd besteden aan werken in de wijk.

De brandweer richt zich steeds meer op preventie. Een brand voorkomen is nog altijd beter dan een brand blussen. Bij de brandweer is daarom het project Brandveilig Leven opgericht en daar past een initiatief als een wijkbrandweerman of -vrouw prima in.

Resultaten
In Hilversum functioneert al langer een wijkbrandweerman en de resultaten daar waren ernaar om ook in de overige regiogemeenten wijkbrandweermensen te benoemen. Maar wat gaan ze doen?

Hans Schotsman: "We richten ons met name op ouderen en niet-zelfredzame mensen, maar iedereen is welkom om een wijkbrandweerman een vraag te stellen over brandveiligheid, want daar gaan we advies over geven."

Woningchecks
"We kunnen op aanvraag woningchecks doen. Dat kunnen mensen zelf aanvragen, maar ook bijvoorbeeld wijkzorg. Dan gaan wij ter plekke kijken met een checklist en vertellen wat mensen kunnen doen om het thuis brandveiliger te maken."

"Dat is overigens veel meer dan alleen het ophangen van een rookmelder. Mensen zijn zich soms helemaal niet bewust van brandgevaar. Dat kan ook een kaarsje in de vensterbank zijn met nylon gordijnen."

Gevaarlijke situatie
"Of een goedkoop snoertje waarmee je je telefoon oplaadt. Dat is zo goedkoop omdat er geen beveiliging in zit tegen het blijven doorladen als je toestel vol is en dat kan een gevaarlijke situatie opleveren."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten