Foto: Politie
Video

Huizer opgepakt in Duits onderzoek naar designerdrugs

  Politie

HUIZEN - Een 66-jarige man uit Huizen is één van de vier Nederlanders die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de grootschalige levering van psychoactieve stoffen, ook wel designerdrugs genoemd, aan vele afnemers in met name Duitsland. Dat meldt de politie vandaag.

Aan de aanhoudingen ging een onderzoek van anderhalf jaar vooraf in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, en Nederland. In Nederland leidde het Duitse onderzoek en de rechtshulpverzoeken van Duitsland in de richting van in ieder geval vier Nederlanders die met een ingenieus systeem van postlevering, aan duizenden Duitse afnemers de drugs leverden. Dit ging om minimaal 15.000 zendingen.

Van deze vier heeft Duitsland de overlevering gevraagd. Dinsdag 5 juni werden twee van hen, een 65-jarige Amsterdammer en de Huizer aangehouden. Twee Amsterdammers van 26 en 31 zijn in Kroatië aangehouden.

Drie van hen zitten in detentie, de vierde is door de rechter-commissaris onder voorwaarden, onder andere een meldplicht, op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte en kan worden overgeleverd aan Duitsland.

Actiedag
Tijdens de actiedag dinsdag 5 juni hebben zo'n 125 politiemensen op twaalf plaatsen (Amsterdam, Amstelveen, Almere, Diemen, Badhoevedorp, Utrecht, Apeldoorn, Huizen, Hoofddorp en Steenbergen) gezocht naar onder andere drugs en vermogensbestanddelen. Daarbij zijn onder andere in een loods in Almere kilo's pillen en poeder in beslag genomen. Elders werd een bedrag van 40.000 euro gevonden en in beslag genomen.

Meer berichten