Tot 's avonds laat deed de politie op 9 september 2015 nog onderzoek naar de moord midden in een woonwijk in Huizen.
Tot 's avonds laat deed de politie op 9 september 2015 nog onderzoek naar de moord midden in een woonwijk in Huizen. (Foto: Bob Awick)

Rechtszaak moord Ronald Bakker begonnen

  Politie

HUIZEN Bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol is woensdag een begin gemaakt met de inleidende zittingsdagen in de strafzaak Marengo waarbij 16 verdachten terechtstaan voor onder meer 5 moorden, waaronder de liquidatie op de Huizer Ronald Bakker in 2015.

Verdachten in de moord op Bakker zijn de broers Mario R. (39) en Mao R. (44),  en de voortvluchtige Jerrel P. naar wie een internationaal opsporingsbevel is uitgegaan. 

Liquidatie
De beide broers, geboren in Utrecht, werden 2 maanden geleden in Suriname aangehouden. Justitie denkt dat Mario, de jongste broer de moord zou hebben aangestuurd, terwijl zijn oudere broer Mao samen met P. de liquidatie zouden hebben uitgevoerd.

Ronald Bakker werd op 9 september 2015 voor zijn woning in Huizen doodgeschoten vanaf een voorbijrijdende motor. Bakker had een spyshop in Utrecht en de politie ziet daar een verband.

Spyshop
De verdachten behoorden tot een grotere groep criminelen die apparatuur kochten bij de spyshop van Ronald Bakker. Toen de politie de spyshop in mei 2015 bezocht en kort daarna leden van de criminele groep werden opgepakt, ontstond het vermoeden bij de verdachten dat Bakker een informant van de politie was. 

Uit ontsleutelde PGB-berichten, las de politie onder meer het bericht dat verdachten aan elkaar stuurden vlak voor de moord op Bakker: 'Sir, hij gaat nu snel plat. Hij wou ons naaien', daarmee insinuerend dat Ronald Bakker met de politie sprak.

Vijf moorden
De moord op Ronald Bakker is één van de 5 moorden waar de verdachten die tijdens dit proces voor terechtstaan van worden verdacht. Ook de moord op Martin Kok (december 2016) wordt deze groep aangerekend. De groep die onder leiding zou hebben gestaan van de nog steeds voortvluchtige Ridouan T. en Said Razzouki kon dankzij de verklaringen van kroongetuige Nabil B. worden opgepakt. 

De komende twee dagen zullen besteed worden aan de onderzoekswensen van de verdediging en zal de kroongetuige door de verdediging aan de tand worden gevoeld. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak zal hoogstwaarschijnlijk pas volgend jaar zijn.

Meer berichten