Het aantal auto-braken steeg met 38 procent. Mensen laten vaak waardevolle dingen in de auto liggen.
Het aantal auto-braken steeg met 38 procent. Mensen laten vaak waardevolle dingen in de auto liggen. (Foto: Politie)

Aangiften 5 procent gestegen in eerste negen maanden 2019

  Politie

HUIZEN - Het totaal aantal geregistreerde aangiften in de gemeente Huizen is in de eerste negen maanden van 2019 met 5% gestegen. Dat blijkt uit een mededeling van de burgemeester aan de gemeenteraad.

De stijging doet zich vooral voor bij de delicten auto-inbraken, brom-snor- en fietsendiefstal, winkeldiefstal en online fraude. De opvallendste dalers zijn woninginbraken en vernielingen.

Het aantal geweldsmisdrijven bleef stabiel. Binnen deze categorie vallen onder andere mishandelingen en bedreigingen. Deze beide delicten zijn in het derde kwartaal gedaald.

Winkeldiefstallen
Opvallend is een stijging van 76 procent van de winkeldiefstallen. In de regio is dat 42 procent. "Een verklaring hiervoor is dat een paar grote supermarkten in Huizen dit jaar gericht inzetten op het aanpakken van winkeldiefstallen. Dit juich ik van harte toe", aldus de burgemeester.

Auto-inbraken
Het totaal aantal aangiften auto-inbraken is in de verslagperiode verder gestegen. In Huizen was dat 38 procent en in de regio 20 procent. "Een sluitende verklaring voor de stijging heb ik niet. Er zijn wel een aantal hotspots in beeld."

Brom-, snor- en fietsendiefstallen
Het aantal aangiften brom-, snor- en fietsdiefstallen is vooral in het derde kwartaal nogal gestegen. Dit doet zich voor in het centrum, bij zwembad Sijsjesberg, rondom het busstation en scholen van het voortgezet onderwijs. In Huizen nam dit met 38 procent toe en in de regio maar met 3 procent.

Online fraude
Met de stijging van het aantal online aankopen, is de fraude in online handel ook toegenomen. In Huizen was dit 19 procent, maar in de regio zelfs 32 procent. Deze fraude bestaat vooral uit niet-leveren van goederen die wel betaald zijn.

Meer berichten