Het onderzoek kwam na de moord direct op gang.
Het onderzoek kwam na de moord direct op gang. (Archieffoto: Bob Awick)

Nu vier verdachten vast voor moord Ronald Bakker

  Politie

HUIZEN – In het onderzoek naar de moord op Ronald Bakker zitten nu in totaal 4 verdachten vast. Een vijfde verdachte, waarschijnlijk de schutter, is nog voortvluchtig.

Bakker werd op woensdag 9 september 2015 voor zijn woning in Huizen doodgeschoten. Hij werkte in een spyshop in Nieuwegein. Justitie denkt dat het mogelijke motief voor de moord zou kunnen zijn dat er in de spyshop bezoek van de politie was geweest nadat criminelen daar peilbakens hadden gekocht.

Zitting
Vanochtend was er bij de rechtbank Midden-Nederland een proforma zitting in de strafzaken tegen Mourad B. (30) en Ali M. (31). Volgens justitie twee handlangers die informatie over Bakker verzamelden en als spotters optraden.

Mourad B. zou daarnaast op de dag van de moord in een gehuurde Citroën vanaf de spyshop in Nieuwegein achter Bakker naar Huizen zijn gereden. Een motorrijder wachtte Bakker bij zijn woning op de Rendier op en schoot hem in zijn auto dood.

Observeren
Ali M. en Mourad B. werden onlangs veroordeeld tot 3 jaar celstraf voor betrokkenheid bij een Nieuwegeinse criminele organisatie die zich toelegde op het onder meer observeren en filmen van potentiële liquidatie doelwitten. B. werd toen al verdacht van betrokkenheid bij de moord op Ronald Bakker, maar moest daar van worden vrijgesproken omdat er te weinig bewijs was.

De strafzaken tegen Ali M. en Mourad B. zullen niet gevoegd worden aan het grote Marengo-proces, omdat zij door het OM 'slechts' worden gezien als medeplichtig. In het Marengo-proces staan 16 verdachten terecht voor meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Bendeleider Ridouan Taghi is nog voortvluchtig.

Schutter
Voor de moord op Bakker werden in mei van dit jaar ook al twee broers aangehouden in Suriname, Mario en Mao R.. Naar de vijfde verdachte, de vermoedelijke schutter, is justitie nog op zoek.

Na de liquidatie op Ronald Bakker wist de schutter op een motor te ontkomen. Diezelfde motor werd later tijdens zijn vlucht geflitst.

De strafzaken zijn voor onbepaalde tijd aangehouden. Tot die tijd blijven beide verdachten vastzitten.

Meer berichten