Onderzoek naar de moord, die op 9 september 2015 plaats vond.
Onderzoek naar de moord, die op 9 september 2015 plaats vond. Foto: Carin van den Berg

Officier eist 16 en 14 jaar cel voor betrokkenheid moord op Ronald Bakker

Politie

HUIZEN – De officier van justitie heeft vandaag 16 en 14 jaar celstraf geëist tegen Mourad B. (30) en Ali M. (31) voor betrokkenheid bij de voorbereidingen voor de moord op Ronald Bakker (59). Bakker werd op 9 september 2015 in zijn auto voor zijn woning in Huizen door een motorrijder doodgeschoten.

De officier van justitie noemde het stuitend en huiveringwekkend hoe de twee verdachten via telefoonberichten over de op handen zijnde moord spraken.

Eigen rechter
Zinnen als 'die tatta gaat pitten' (dood) en 'beter 2 doden dan geen dode', maken volgens de officier van justitie duidelijk hoe deze verdachten voor eigen rechter speelden waarbij zij geen respect hebben voor het leven van anderen.

"Een regelrechte aantasting van onze rechtsstaat", aldus de officier van justitie maandagmiddag tijdens de inhoudelijke behandeling in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp.

Motief
Bakker werkte in een spyshop in Nieuwegein. Justitie denkt dat het mogelijke motief voor de moord zou kunnen zijn dat er in de spyshop bezoek van de politie was geweest kort nadat criminelen daar peilbakens hadden gekocht.

Tijdens de rechtszaak waren de nabestaanden niet aanwezig. Zij volgenden de strafzaak via een livestream op een geheime locatie.

Telefoons
Ali M. en Mourad B. kwamen in beeld als verdachten nadat hun telefoons uitgelezen waren. De twee communiceerden met derden over de geplande liquidatie op Bakker. Beide mannen hielden de weken voorafgaande aan de moord de spyshop in Nieuwegein waar Bakker werkte en diens woning in Huizen in de gaten.

Volgens het openbaar ministerie bespiedde B. vermomd als visser urenlang de winkel in Nieuwegein en wees Ali M. Ronald Bakker aan als het uiteindelijke doelwit. Op de dag van de moord zou B. achter het slachtoffer vanuit Nieuwegein zijn aangereden en de schutter die zich in de buurt van de Bakkers woning ophield hebben getipt.

Ontkenden
Beide verdachten ontkenden maandag iedere betrokkenheid bij de moord. Op de vele vragen die de rechters en de officier van justitie hadden over de uitgewisselde gesprekken via telefoon beriepen beide verdachten zich op hun zwijgrecht.

"Op advies van mijn advocaat", aldus beide verdachten. Wel lieten zij weten het heel erg te vinden voor de nabestaanden dat Bakker overleden was. De officier van justitie was not amused over de proceshouding van de verdachten: "Als u onschuldig bent en niets te verbergen heeft, waarom praat u dan niet?"

Groep criminelen
De moord op Ronald Bakker wordt toegeschreven aan de groep criminelen rondom Ridouan T. Dankzij het ontsleutelen van de pgp-berichten in de extra beveiligde telefoons waarmee deze groep onderling communiceerde, kon justitie deze groep criminelen oppakt en linken aan meerdere liquidaties of pogingen daartoe.

Mourad B. en Ali M. hebben volgens justitie alleen een rol gespeeld bij de moord op Bakker. Naast B. en M. zitten nog drie andere verdachten vast. Hun strafzaken zijn gevoegd aan het Marengo-proces, omdat zij ook verdacht worden van betrokkenheid bij nog meer liquidaties. In het Marengo-proces zitten nu 17 verdachten vast, inclusief Redouan T.

Schutter
De officier van justitie liet weten dat Gerel P. niet langer gezien wordt als de schutter van de moord op Ronald Bakker. Wie dat wel is, is niet duidelijk.

De uitspraak is op 9 maart.

Uit de krant

!