Het onderzoek startte direct na de schietpartij op 9 september 2015.
Het onderzoek startte direct na de schietpartij op 9 september 2015. (Foto: Bob Awick)

15 en 13 jaar gevangenisstraf betrokkenen moord Ronald Bakker

  Politie

HUIZEN - Mourad B. (30) uit Muiden en Ali M. (31) uit Tiel zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 15 en 13 jaar. Het OM had 16 en 14 jaar geëist. Het tweetal was in 2015 betrokken bij de moord op Huizer Ronald Bakker, medewerker van een spyshop in Nieuwegein.

Bakker werd dat jaar op 9 september op koelbloedige en professionele wijze vermoord in zijn auto, voor zijn woning aan de Rendier in Huizen. Voorafgaand aan de moord observeerden de verdachten het slachtoffer wekenlang en speelden informatie door. Hiermee leverden ze volgens de rechtbank een wezenlijke bijdrage aan de moord.

Contact met politie
Het slachtoffer werkte bij een spyshop in Nieuwegein. Onder meer uit berichten van één van de verdachten blijkt dat ervan uitgegaan werd dat het slachtoffer contact zou hebben gehad met de politie.

Door dit contact zou de politie meerdere verdachten in een ander strafrechtelijk onderzoek hebben kunnen aanhouden. Die verdachten hadden eerder aankopen gedaan bij de spyshop.

Boodschap
De rechtbank constateert dat het slachtoffer om het leven is gebracht, om een boodschap af te geven aan de spyshop en ook aan andere leveranciers, dat zij zich niet moeten inlaten met de politie.

De 30-jarige verdachte heeft in ieder geval vanaf eind juli 2015 tot het moment waarop het slachtoffer is vermoord, observaties uitgevoerd op de spyshop in Nieuwegein én het woonadres van het slachtoffer in Huizen. De betrokkenheid van de 31-jarige verdachte is van kortere duur geweest.

Gevolgd
Ze hebben het slachtoffer verschillende keren gevolgd en ze gaven routes en kentekens door. Zo wisten ze precies wanneer het slachtoffer thuis of op zijn werk was. Op deze manier hebben ze zijn hele doen en laten in kaart gebracht.

Uit de inhoud van versleutelde pgp-berichten leidt de rechtbank af dat de verdachten, als spotters, in nauw contact hebben gestaan met anderen personen die bij de moordaanslag betrokken waren, onder wie de vermoedelijke schutter.

Met plezier
De rechtbank legt de 30-jarige man uit Muiden een gevangenisstraf op van 15 jaar. De 31-jarige man uit Tiel heeft 13 jaar opgelegd gekregen. De rechtbank maakt uit berichten die de verdachten hebben verstuurd op dat beiden ‘met plezier’ hebben meegewerkt aan de moord.

Ze waren bovendien op de hoogte van het motief: het afgeven van de boodschap dat meewerken met de politie met de dood zal worden bekocht.

Nabestaanden
Aan de nabestaanden is onnoemelijk leed aangedaan. Daarnaast heeft de officier van justitie naar het oordeel van de rechtbank terecht opgemerkt dat de moord op het slachtoffer, gelet op het motief, ook een directe aantasting is van de Nederlandse rechtsstaat.

Meer berichten