Burgemeester Niek Meijer ging gisteren samen met boa Danny Knaap op pad.
Burgemeester Niek Meijer ging gisteren samen met boa Danny Knaap op pad. (Foto's: Bob Awick )
foto's corona

Boa's en burgemeester over handhaven coronamaatregelen: 'We moeten het samen doen'

  Politie

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer is gisterenavond samen met boa, wat staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar, Danny Knaap mee geweest op zijn ronde. Na afloop doen ze samen verslag met collega's Chris Nouwen en Mohammed El Kandoussie. "Die zijn we onderweg regelmatig tegengekomen", aldus de burgemeester. Niet overal waar ze kwamen hielden mensen zich aan de coronamaatregelen. "Maar gelukkig de meesten wel."

"Vooral jonge mensen vinden het lastig om die 1,5 meter afstand te houden. Handhavers spreken ze er dan op aan. De meester jongeren zeggen 'sorry, u heeft gelijk' en doen een stap terug. Er was een groepje van drie jongens van een jaar of 16, 17, dat net wat vervelender deed. Uiteindelijk heeft de boa om hun id gevraagd en de namen opgeschreven", gaat de burgemeester verder met zijn verslag.

Boete
"De volgende keer krijgen zij een boete van 390 euro, tenzij ze nu al in het systeem stonden. Dat was gelukkig voor hen niet het geval. Een van de jongens bleef wat lacherig doen en haalde het bloed onder de nagels van de boa vandaan. Die heeft hem nog een keer gewaarschuwd en gezegd dat hij niet de indruk had dat de jongen besefte hoe gevaarlijk zijn gedrag was. De jongen stapte als reactie op zijn fiets en reed over een voetpad. Daar heeft hij uiteindelijk wel een boete voor gehad. Toen stond het huilen hem nader dan het lachen."

Danny werkt nu een half jaar in Huizen. Hij leerde het vak in Amsterdam, wat hij uitdagend vond. In Huizen is hij wijkboa van grofweg het gebied tussen Blaricum, de Huizermaatweg en Crailoseweg: "We hebben een hele grote ronde gemaakt door de gemeente. We zijn onder andere op de fiets via het Oude Dorp en het Stadspark richting De Kostmand gegaan."

Steviger gesprek
Daar werd een stuk steviger gesprek gevoerd, laat de burgemeester weten: "Gasten van 20 tot 24 jaar die wel even willen bepalen hoe handhavers moeten optreden. Gelukkig waren Chris en Mohammed in de buurt en die hebben geassisteerd."

Mohammed, die jeugdboa is: "Dan zie je ook wel dat andere mensen elkaar op het gedrag aanspreken. Winkelend publiek vroeg aan die jongens of ze zich realiseren dat ze hun konden besmetten. Dat vind ik wel mooi om te zien. Dat zie ik in Amersfoort, waar ik woon, niet gauw gebeuren. Hier in Huizen wel. Dat is belangrijk, want we moet het samen doen. Samen moeten we er voor zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreid."

Keurig op afstand
Via de Oostermeent ging de route langs het strand. "Bij de skatebaan hebben we juist een leuk gesprek gehad met twee jongens die keurig op afstand van elkaar bleven. Ze vertelde hoe ingewikkeld het was om thuis te leren", vertelt de burgemeester.

Chris, wijkboa van het gebied van de Haven, het Oude Dorp en de wijken aan de andere kant van de Crailoseweg, vertelt dat de boa's en politie op dit moment regelmatig een hele lijst met plekken afgaan waar ze eventueel groepen mensen kunnen aantreffen. "We hebben dat aardig in kaart en ook goed onder controle." Hij noemt daarbij wijkboa Gerrel Emanuelson van de Huizermaat en Bovenmaat, jeugdboa Bert-Jan van Vliet en coördinator Louwens Knulst, die ook bij het team horen.

Voetalvelden
De voetbalvelden staan bijvoorbeeld op die lijst. Dat is volgens Danny dan ook het grote verschil met het werk voordat de coronacrisis uitbarstte. "Ik ben daar nog nooit zo vaak geweest als nu. Inmiddels hebben we er extra borden geplaatst en de laatste paar dagen zie je er ook niemand meer. Dat helpt dus zeker."

Ook jeugdhangplekken, horeca, hotels, parkeerplaatsen en plekken waar je ongezien samen kan komen staan op de lijst. Chris: "Ik let bijvoorbeeld of bij het afhalen van eten bij horecagelegenheden iedereen zich aan de regels houdt en of het extra verkeer geen gevaar is voor de doorgang van hulpdiensten." Danny: "Je ziet nu ook dat jongeren bijvoorbeeld met zijn vieren dan ergens in de auto gaan zitten. Dat is ook weer niet de bedoeling."

Grap
"Sommigen zien het toch wel als grap. Dat vind ik jammer ", zegt Mohammed. "Ik ken de jongeren, dus ik ga met ze in gesprek en probeer afspraken met ze te maken, zodat zij zich kunnen verbeteren. Ik benoem bijvoorbeeld de gevaren en vraag ze hoe zij het zouden vinden als hun oma of opa ziek zouden worden."

Danny: "Dat is ook onze algemene aanpak. We gaan zoveel mogelijk in gesprek met mensen. Bij herhaling van de overtreding, krijgen ze een bekeuring. Dat wil overigens niet zeggen dat mensen altijd een vrijbrief hebben. Wie moedwillig de regels overtreedt, die hoeven we niet eerst een waarschuwing te geven. Die krijgt meteen een boete."

Optreden
Zowel hij als Mohammed zeggen dat ze snel genoeg doorhebben of iemand zich per ongeluk niet aan de regels houdt of moedwillig deze overtreedt. "Mensen verwachten ook van ons dat we optreden", zegt Mohammed. "We worden nu al gevraagd of we dat zondag ook gaan doen, als er veel mensen buiten worden verwacht."

De burgemeester houdt er rekening mee dat mensen die zondag toch massaal de deur uitgaan, sneller kunnen rekenen op die boete. "Dat moeten we ook vooral doen voor de vele mensen die zich wel netjes aan de regels houden. Dat is de overgrote meerderheid. We zijn geen boetefetisjisten, maar dat wil ik wel helder maken."

Volksgezondheid
Danny: "Soms vinden mensen wat we doen kinderachtig, maar we geven geen boete omdat we last van iemand hebben, we doen het voor de volksgezondheid. Niet omdat mensen overlast bezorgen." Hij werkt zondag en heeft al een belafspraak in de agenda staan met de boswachter. "Om even te kijken wat er daar speelt en hoe het gaat."

Inmiddels hebben boswachters, net als de boa's, ook de extra bevoegdheid om op te treden en de regels uit de noodverordening te handhaven. Chris: "Net als de inspecteurs van de GAD. Die zijn nu al heel druk om alles in goede banen te leiden bij het scheidingsstation. We werken goed met ze samen en dat is in deze tijd ook wel nodig." Mohammed gaat zondag met een jeugdwerker op pad: "Die wilde dat al een hele tijd en dit is een mooi moment. Ik wil weten hoe hij naar dingen kijkt. Daar kan ik van leren."

Blijf gewoon thuis
Zij hopen echter dat ze niet veel mensen aan zullen treffen. "Blijf gewoon thuis, ga niet naar het bos, niet naar het park of het strand. Maak een ommetje om je woning heen", zegt Danny. Chris: "Mensen die groepsvorming zien, schroom niet om te bellen met de politie via 0900-8844. Dan komt het of bij ons of bij de politie binnen, net als uiteindelijk de MOR, meldingen openbare ruimte."

Mohammed: "Goed werk is graag gedaan." Chris: "We hopen dat we dit allemaal met goede gezondheid doorkomen." Burgemeester: "Daar heb ik niets meer aan toe te voegen. Het was heel mooi om even mee te lopen en te zien waar de boa's tegenaan lopen en je leert dorp ook beter kennen."


Boa's Chris (l) en Mohammed maakten hun eigen ronde en kwamen de burgemeester en Danny regelmatig tegen.  Ook even een stukje te voet patrouilleren.
Mohammed en Chris vertrekken richting het Oude Dorp.

Meer berichten