Hulpverleners ter plaatse om de beknelde bestuurder uit zijn auto te halen.
Hulpverleners ter plaatse om de beknelde bestuurder uit zijn auto te halen. (Foto's: Bob Awick )

Twee gewonden en ravage na ongecontroleerde autorit door centrum

  Politie

HUIZEN - Twee gewonden zijn er vanmiddag gevallen na een bizarre tocht van een bestuurder van een auto in het centrum van Huizen. Een van de gewonden was de chauffeur zelf, die bekneld raakte.

De man is vermoedelijk onwel geworden en ongecontroleerd tegen het verkeer in door de Kerkstraat voorbij de HEMA het Oude Raadhuisplein opgereden.

Onderweg raakte hij daarbij diverse fietsen maar ook een omstander. De bestuurder kwam tot stilstand door de anti-ramkraakpaaltjes bij de juwelier, omdat daar zijn auto gelanceerd werd en op de kop belandde. Bij de juwelier en naastgelegen winkel is ook schade aan de gevel.

Verhaal gaat verder onder de foto

De auto belandde door de anti-ramkraakpaaltjes voor de juwelier op zijn kop en kwam op het Oude Raadhuisplein tot stilstand.

Nog niets zeggen
De bestuurder zou wel aanspreekbaar zijn, maar de politie kan nog niets zeggen over de toedracht van het ongeval en hoe het gaat met de geraakte omstander. Op dit moment doet de politie dan ook onderzoek naar de toedracht en hoort getuigen. Zo hoopt ze duidelijk te krijgen wat er precies gebeurd is. Het zou geen aanslag zijn.

Verhaal gaat verder onder de foto

Burgemeester Niek Meijer komt poolshoogte nemen. Op de achtergrond diverse fietsen die omver gereden zijn. 

Reactie burgemeester
Burgemeester Niek Meijer zat op het gemeentehuis toen hij van het ongeval hoorde en is zelf ter plekke gegaan. "Als je kijkt wat er gebeurd is, dan hebben we ontzettend veel geluk gehad en het niet erger is. Dat krijg ik ook terug van mensen die het hebben gezien en direct na het ongeval hebben geholpen."

Hij is erg te spreken over de mensen die direct hebben geholpen, zoals de eigenaar van de Fietsspecialist, waar diverse fietsen voor de deur zijn omgereden. "Het is goed om te zien dat dit gebeurt. Dat zijn fantastische mensen."

Bloedhekel aan filmen
"Waar ik wel een bloedhekel aan heb, is dat ik dan hoor dat er ook direct mensen staan te filmen en als mensen die hulp verlenen vragen om opzij te gaan, de filmers geïrriteerd raken. Dat vind ik buitengewoon onfatsoenlijk gedrag."

Meijer sprak met betrokkenen, zoals de juwelier en omstanders. "Ook ik ga de hulpverleners niet voor de voeten lopen. Die zijn druk bezig. Ik word later wel door ze bijgepraat." 

UPDATE

Het onderzoek van de politie is vrijdagmorgen afgerond en na zorgvuldig onderzoek gaat de politie uit van een onwelwording van de chauffeur, die daardoor de macht over het stuur is verloren.

"We hebben hem de rijbevoegdheid ontzegd totdat het CBR heeft onderzocht of de chauffeur nog in staat is een voertuig te besturen", laat een woordvoerder weten. De schade die aangericht is door het ongeval kan door betrokkenen verhaald worden op hun verzekering. 

Slachtoffers
Nu uitgesloten is dat er een strafbaar feit is gepleegd, kan de politie niet ingaan op persoonlijke gegevens van de slachtoffers en het is onbekend of deze uit Huizen komen.

Wel is inmiddels bekend dat de omstander die geraakt is een vrouwelijke fietsster is. Ook zij werd net als de chauffeur gisteren voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis. Ze zouden niet in levensgevaar zijn geweest.

Vlog
Burgemeester Niek Meijer was gisteren direct ter plekke. Vrijdagmorgen nam hij een vlog op, waarin hij beschrijft wat hij zag en hoe hij een en ander heeft ervaren:

Verhaal gaat onder de vlog verder

Bouw en woningtoezicht
De afdeling Bouw & Woningtoezicht van de gemeente is na het ongeval ook meteen ter plaatse gegaan. "De bouwinspecteur heeft de schade bekeken en gekeken of directe actie nodig was. Dit was niet het geval. Er zijn foto’s gemaakt zodat de externe constructeur - de specialist - de schade kan beoordelen", laat de gemeente weten.

"Er was op dat moment geen actie nodig zoals stutten of afzetten, omdat er geen direct gevaar dreigde. Dit wordt mede beoordeeld op basis van de schade aan naastliggende panden. De ruiten daarvan zijn nog intact, dat impliceert dat de kracht waarmee de schade is ontstaan niet groot genoeg was om de constructie ernstig te beschadigen."

"De schadefoto’s liggen nu ter controle bij de constructeur. Deze beoordeelt of er in zijn ogen nog actie nodig is. Morgen verwachten we daar uitsluitsel over te krijgen."

Meer berichten