Onder andere twee catamarans raakten zaterdag in problemen door de verraderlijke wind.
Onder andere twee catamarans raakten zaterdag in problemen door de verraderlijke wind. Foto: KNRM
foto's

Meerdere watersporters overvallen door verraderlijke wind

Politie

HUIZEN - KNRM Reddingstation Huizen is afgelopen zaterdag druk in de weer geweest voor meerdere watersporters in moeilijkheden. In totaal is er vijf keer hulp verleend die middag. Het was een mooie dag, maar met een verraderlijke wind zo bleek.

De vrijwilligers van het Huizer reddingstation werden omstreeks 15.00 uur opgeroepen voor een eerste melding van een omgeslagen zeilboot voor de aanloophaven van Huizen. Samen met de reddingboot uit Blaricum zijn ze de opvarende te hulp geschoten.

Al snel bleek dat alles onder controle was. Op dat moment komt een nieuwe hulpaanvraag voor een omgeslagen catamaran op het IJmeer. De catamaran was inmiddels uit zicht van de melder. Hierop zette de reddingboot koers naar het IJmeer waar de catamaranzeilers zich bevonden.

Uitgeputte surfer
Nadat de catamaranzeilers in veiligheid waren gebracht en de reddingboot terug naar het reddingstation voer, spotte de bemanning onderweg een uitgeputte surfer in de vaargeul voor Muiderberg. Gelukkig voor de surfer kwam de reddingboot langs en kon hij aan boord genomen worden.

De man was volledig uitgeput en begon het koud te krijgen. Hierop heeft de bemanning van de reddingboot hem beschermd tegen verdere afkoeling en vervolgens veilig aan wal gebracht.

Mast in de bodem
Ondertussen deed zich een volgend incident voor waarbij wederom een catamaran was omgeslagen op het IJmeer. Door de harde wind was de mast van de catamaran in de bodem geboord waardoor het onmogelijk was deze zonder hulp weer rechtop te krijgen.

Samen met de reddingboot uit Naarden zijn de opvarenden veilig teruggebracht naar de wal. De catamaran is later door eigenaar zelf geborgen.

Kitesurfer
Op het moment dat de reddingboot net terug was op het reddingstation gingen de piepers opnieuw, ditmaal voor een kitesurfer in problemen bij Muiderzand.

De surfer kon volgens de melder niet meer zelfstandig het land bereiken. Onderweg bleek dat de surfer toch zelfstandig de kant had bereikt, verdere inzet van de reddingboot was niet meer nodig.

Opvarenden worden veilig aan wal gebracht.

Een uitgeputte surfer wordt aan boord gehaald.

Uit de krant

!