Boa's in Huizen dragen wel een bodycam en dat werk preventief goed tegen aggressie.
Boa's in Huizen dragen wel een bodycam en dat werk preventief goed tegen aggressie. Foto: Gemeente Huizen

Geen bewapening voor boa's in Huizen

Politie

HUIZEN - Boa's, buitengewoon opsporingsambtenaren, worden in Huizen voorlopig niet uitgerust met wapens als een wapenstok of pepperspray. Ook het dragen van handboeien is geen optie. Dat liet wethouder Roland Boom gisteren weten op vragen van de raad.

In een gezamenlijke vergadering van de commissies werd over het punt openbare orde en veiligheid gesproken bij de behandeling van de voorjaarsnota. Hierin wordt vooruit gekeken naar de op te stellen begroting voor 2021.

Veiligheid
GroenLinks wilde in het kader van de landelijke aandacht voor de veiligheid van boa's en de discussie over het wel of niet bewapenen een standpunt van het college weten. CDA wilde weten of Huizen van plan was om een aanvraag te doen de buitengewoon opsporingsambtenaren te bewapenen.

Wethouder Roland Boom liet in zijn reactie weten dat Huizen de boa's ziet als gastheren in het openbaar gebied. "Ze wijzen mensen op de regels en treden in de eerste instantie niet verbaliserend op, maar spreken mensen aan. Daarbij hoort zeker niet een bewapening of andere geweldsmiddelen."

Camera's
"Ik weet dat deze discussie landelijk loopt. Wij hebben al grote stappen gezet als het gaat om de veiligheid van de boa's. Ze dragen steekwerende vesten en camera's. Die camera's waren nodig om agressie de kop in te drukken. Bij het zien van de camera, realiseren mensen dat we in een gezellig dorp wonen en passen zij hun gedrag aan."

"Bij een gezellig dorp hoort geen pepperspray of een wapenstok en ook geen handboeien waarmee je mensen een wil kan opleggen. We overwegen het niet en we willen ze niet bewapenen en ik hoop dat het in Huizen ook nooit zover zal komen. Als het wel nodig zou zijn, zou ik daar niet over aarzelen."

Uit de krant

!