Het aantal winkeldiefstallen daalde met 74 procent.
Het aantal winkeldiefstallen daalde met 74 procent. Foto: Bob Awick (archief)

Jaarcijfers veiligheid: ‘Opvallende dalers zijn meerdere vormen van veelvoorkomende criminaliteit’

Politie

HUIZEN - Het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Huizen is over heel 2021 gedaald met 6%. Dit staat te lezen in een memo van burgemeester Niek Meijer aan de Commissie Algemene Middelen en Bestuur.

Hij licht daar ook een aantal cijfers en ontwikkelingen in toe, onder andere op basis van extra toelichting van de politie.

Dalende cijfers
Opvallende dalers zijn meerdere vormen van veelvoorkomende criminaliteit. Vooral het aantal autokraken (-31%), vernielingen (-24%) en winkeldiefstallen (-74%) zijn - voor het derde jaar op rij - fors gedaald.

Ook het aantal meldingen van jongerenoverlast is afgelopen jaar gedaald, van 371 naar 307 meldingen (-17%). Dit is deels te verklaren door de coronamaatregelen.

Avondklok
Zo was er gedurende een aantal maanden sprake van een avondklok. Hierdoor werd er na 21.00 uur geen overlast ervaren, omdat ook de jongeren zich aan de avondklok moesten houden.

Tevens zijn er minder meldingen van overlast van personen met verward gedrag gedaan, namelijk 347. Dat is 16% minder dan in 2020, toen het aantal meldingen opvallend hoog was door de lockdowns. Het aantal meldingen is in 2021 echter nog steeds hoger dan vóór de corona pandemie. 

Stabiliserende cijfers
Een aantal vormen van criminaliteit lijkt op basis van de cijfers van afgelopen jaren gestabiliseerd.

Het gaat hierbij om het aantal geslaagde woninginbraken (+6%), de fraude totaal (+2%) en het aantal geweldplegingen (-5%), afgezien van huiselijk geweld. 

Stijgende cijfers
Een opvallende stijger is het aantal registraties van ongevallen op de weg, van 208 naar 275. Afgelopen jaar waren er namelijk meer verkeersbewegingen dan in 2020 door versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals het afschaffen van het thuiswerkadvies.

Daarnaast laten de cijfers van huiselijk geweld een stijging zien van 24% ten opzichte van 2020 zien.

Vergelijking regio
De gemiddelde daling in de regio (-10%) is iets sterker dan de daling van geregistreerde criminaliteit in de gemeente Huizen. Zo is er regionaal wél een daling te zien in de cijfers van huiselijk geweld.

De dalingen van veelvoorkomende criminaliteit in Huizen zijn echter sterker dan de regionale gemiddelden. Dit geldt ook voor de meldingen van verwarde personen.

Kunst
‘Al met al zijn de veiligheidscijfers vergelijkbaar met 2020’, meldt burgemeester Niek Meijer in de memo.

‘Dit jaar, waarin de pandemie waarschijnlijk een andere fase ingaat en ons dagelijks leven er wederom anders uit zal zien, is het de kunst deze cijfers verder te verbeteren dan wel stabiel te houden.’

Uit de krant