Afbeelding

Minder druk op brandweerpersoneel

Politie

HUIZEN - Brandweer Gooi en Vechtstreek neemt in Huizen de zogeheten TS-2, het snelle interventievoertuig met twee brandweermensen, voorlopig met ingang van 2 januari uit dienst. Dit om de druk op het personeel te verlagen.

De brandweer deed het afgelopen negen maanden diverse proeven met de inzet van voertuigen. Er werd steeds elke drie maanden op een andere manier uitgerukt.

Doel
Doel was wel steeds om zes brandweermensen ter plekke te hebben. Verschil zat er in welke auto en met hoeveel mensen men ging rijden en vanaf welke brandweerpost.

"Deze proeven waren nodig om te onderzoeken hoe we de bezetting op en de inzet van onze voertuigen zo optimaal mogelijk kunnen organiseren", aldus de brandweer op haar site.

Druk zeer hoog
"Tijdens de proeven is gebleken dat vooral de druk op de mensen die de TS-2 bezetten, zeer hoog is. Zij moeten met een relatief beperkte groep een flink aantal diensten draaien"

"Om te voorkomen dat het proces van het komende jaar in de wielen wordt gereden hebben we gezocht naar een manier om die knelpunten tijdelijk op te lossen, zonder een voorschot te nemen op de uitkomsten van het project."

Voorstellen
Het komende jaar wil de brandweer namelijk gebruiken om te komen tot breed gedragen voorstellen voor de doorontwikkeling van de repressieve organisatie, oftewel het deel van de brandweer dat te maken heeft met het blussen van branden.

"Op basis van wat er tijdens de proeven als knelpunt naar voren is gekomen, enkele hoofdlijnen uit het landelijk beleid en aansluitend op de behoeften van onze mensen (vrijwilligers en beroeps) worden per 2 januari 2017 enkele zaken tijdelijk aangepast."

Uitgangspunten
De uitgangspunten die de brandweer bij de maatregelen hanteert zijn: de dekking op orde houden, de druk op het personeel verlagen en zo veel mogelijk een bevelvoerder op het eerst aankomend voertuig conform landelijk kader Uitruk op Maat. Niet altijd zat er een bevelvoerder op de TS-2.

In Huizen wordt daarom de TS-2 uit dienst genomen. "De keuze is op de TS-2 van Huizen gevallen, omdat dit voertuig ook in het geval dat het nodig zou zijn als eerste uit dienst wordt genomen. Dit is in lijn met het huidige dekkingsplan."

Verlaging
"Voor de TS-2 vrijwilligers betekent het een verlaging van 36 naar 18 diensten per week in de avond, nacht en weekeinden. Het aantal diensten voor medewerkers uit de dagdienst daalt van 20 naar 10 per week. Daardoor wordt het voor dagdienstpersoneel makkelijker om op diverse locaties hun werkzaamheden te verrichten."

Daarnaast heeft Brandweer Gooi en Vechtstreek besloten voortaan overdag, van 6.00 tot 18.00 uur, uit te rukken van twee kanten met een TS-flex voertuig waar tot zes brandweermensen mee gaan. "Het overdag tweezijdig uitrukken met een TS-flex levert een verbetering op in de continuïteit van de dienstverlening."

Projectplan
"Er is een projectplan opgesteld voor het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie 2017, waarin de betrokkenheid van personeel en het raadplegen van de achterban nadrukkelijke aandacht krijgt."

In het najaar van 2017 moet dit leiden tot een voorstel voor een optimaal uitruksysteem en een bijbehorend dekkingsplan dat - na bestuurlijke goedkeuring -  kan worden ingevoerd.

Landelijke beleid
"Uiteraard worden het nieuwe landelijk beleid en het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie betrokken bij dit proces." Dit rapport wordt medio 2017 verwacht.

Uit de krant