Op 7 augustus werden de daders na een klopjacht aangehouden op de Blaricummerstraat.
Op 7 augustus werden de daders na een klopjacht aangehouden op de Blaricummerstraat. (Foto: Bob Awick)

Verdachten plofkraak blijven vastzitten

  Politie

HUIZEN - De twee mannen die verdacht worden van een plofkraak in het Duitse Emsdetten blijven voorlopig nog vastzitten. Dat werd duidelijk tijdens de pro formazitting afgelopen vrijdag voor de rechtbank van Lelystad.

Het duo werd in de vroege ochtend van 7 augustus in de Blaricummerstraat in Huizen opgepakt na een klopjacht die begon bij de Duitse grens nabij Enschede.

Achtervolging
Na een wilde achtervolging van ruim 150 kilometer via Amersfoort en Hilversum raceten de mannen met hun Audi via de Crailoseweg Huizen binnen.

Alwaar de auto een lekke band kreeg en de politie de auto uiteindelijk klem kon rijden. Met getrokken pistool werden de twee gearresteerd. Volgens de Duitse justitie hebben de mannen niets buit gemaakt.

Onderzoek
De Nederlandse justitie die direct na de aanhouding het onderzoek naar de plofkraak over nam van de Duitsers is nog volop bezig bewijs te verzamelen tegen het duo.

Op dit moment is het wachten op resultaten uit Duitsland. Justitie wilde weinig kwijt over het lopende onderzoek uit angst dat het opsporingswerk schade op loopt.

Verdenking
De rechtbank heeft de persoonlijke omstandigheden van de verdachten afgewogen tegen de ernst van de verdenking en kwam om die reden tot het langer vasthouden van de verdachten.

Het gaat om veroorzaken van een explosie, voorbereidingshandelingen voor het plegen van een overval vanwege de aangetroffen handschoenen, kogelwerende vesten, valse kentekenplaten en bivakmutsen en heling van een Audi.

Medio 2018
Op 26 januari staat de volgende pro formazitting gepland. Als al het onderzoek is afgerond zal op 9 maart een zogenaamde regiezitting plaatsvinden. De rechtbank hoopt medio 2018 de zaak inhoudelijk te behandelen.

Meer berichten