Afbeelding
Foto: Politie

Proef politie Huizen met camera's

Politie

HUIZEN - Agenten in Huizen hebben sinds kort de beschikking over zogenaamde bodycams, zeg maar camara's die zij bij zich dragen. Belangrijkste voordeel daarvan is dat agressieve personen vaak minder agressief worden als ze weten dat ze op beeld staan.

Daarnaast beschikt de politie over videaobewijs en kunnen mensen achteraf worden geconfronteerd met hun eigen gedrag, schrijft de politie Huizen op Facebook. "Dit laatste voordeel is uitgewerkt in het project 'de confrontatie'. We filmen minderjarigen die alcohol en/of drugs hebben gebruikt. Ouders en hun kind worden overdag uitgenodigd om samen op het politiebureau de beelden terug te kijken. Jongeren worden zo bewust gemaakt van de gevolgen van het gebruik van alcohol en drugs op hun gedrag."

De camera's die sommige agenten bij zich dragen worden bediend door de agenten zelf. De agent zal altijd vertellen dat hij opnames maakt, benadrukt de politie, en ook aan een rood lichtje is te zien dat de camera filmt. "De opnames worden beveiligd opgeslagen en worden alleen bewaard als ze worden gebruikt bij 'de confrontatie' of als ze dienen als bewijs in een strafzaak." 

In Hilversum en Naarden is al enige tijd een proef met bodycams gaande.

Uit de krant