Raad akkoord met voorstel energiebesparingen verenigingen | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Onder andere het vervangen van verlichting voor led kan energie besparen.
Onder andere het vervangen van verlichting voor led kan energie besparen. (Foto: Pixabay)

Raad akkoord met voorstel energiebesparingen verenigingen

  Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met een voorstel van het college om eerst onderzoek te doen naar mogelijke energiebesparende maatregelen bij verenigingen voordat er een 'afdoende voorziening' wordt getroffen voor ledverlichting.

Daardoor kunnen sportverenigingen en -stichtingen, maar ook verenigingen en stichtingen in de cultuursector, op kosten van de gemeenten een energiescan laten doen.

Energiescans
Naar aanleiding van de energiescans wordt dan in overleg met Sportplatform Huizen en de betreffende organisaties gekeken of er een aanvullende voorziening vanuit de gemeente nodig is. Dit kan een subsidie zijn of een lening of een andere vorm.

De raad kan dan hier uiteindelijk in het eerste kwartaal van 2019 een beslissing over nemen. Dat laatste vond een grote meerderheid van de gemeenteraad wel iets te laat.

Probleem
Zeker omdat er dan voor drie verenigingen een probleem ontstaat als het zo lang gaat duren. Het gaat om de Huizer Hockey club, die al eerder een subsidie aanvroeg voor ledverlichting, Base- en softbalvereniging De Zuidvogels en Atletiekvereniging Zuidwal.

Daarom paste de raad het voorstel iets aan. Deze verenigingen - en verenigingen die zich nog melden - kunnen voor 1 juli al een energiescan laten doen op kosten van de gemeenten.

Geld
Met de uitkomsten kan het college aan de slag en de raad verwacht in september een voorstel, zodat er bij de begrotingsvergadering van 1 november een besluit kan worden genomen over geld dat eventueel nodig is voor een gemeentelijke voorziening.

Leefbaar Huizen stemde uiteindelijk tegen het voorstel en de aanpassing. Dit omdat de partij liever had gezien dat er nu al een bedrag zou worden gereserveerd voor eventuele subsidies of leningen voor de organisaties van de gemeente.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>