Besluit over herindeling 't Gooi maanden later | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Commissaris van de Koning Remkes ziet de regio vanaf het Hilversumse raadhuis.
Commissaris van de Koning Remkes ziet de regio vanaf het Hilversumse raadhuis. (Foto: Bastiaan Miché)

Besluit over herindeling 't Gooi maanden later

  Politiek

HUIZEN - De procedures voor de veelbesproken fusie van de verschillenden gemeenten in 't Gooi en de Vechtstreek zijn verlengd. Dat meldt de provincie Noord-Holland. Het is nu wachten op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Het gaat om de fusies Blaricum-Huizen-Laren en Hilversum-Wijdemeren. Het was de bedoeling dat de provincie na de zomervakantie een besluit zal nemen over het samenvoegen van deze gemeenten, maar dat feest is voorlopig uitgesteld. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland wachten eerst op het nieuwe beleidskader voor gemeentelijke herindeling dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken Koninkrijksrelaties (BZK) vorig jaar heeft aangekondigd en waarin meer duidelijkheid moet worden gegeven over de rol van provincies bij gemeentelijke herindelingen.

De minister van BZK heeft in 2013 de provincie Noord-Holland om advies gevraagd over de bestuurlijke toekomst van Muiden en Weesp. Daarop is de provincie de procedure voor beide gemeentelijke herindelingen gestart, om zo een bestuurlijke oplossing te vinden die past binnen een lange termijn perspectief voor de gehele Gooi en Vechtstreek.

In het regeerakkoord van het Kabinet-Rutte III is sprake van een andere rol voor provincies bij gemeentelijke herindelingen. Daarom is de provincie een bestuurlijk gesprek aangegaan met de minister. "Op basis daarvan heeft de minister van BZK een brief gestuurd, waarin zij schrijft dat de totstandkoming van het nieuwe beleidskader naar verwachting nog enige maanden in beslag neemt", meldt Haarlem in een persbericht. "Ook heeft de minister aangegeven dat het nieuwe beleidskader leidend zal zijn voor de reeds gestarte procedure voor beide gemeentelijke herindelingen in de Gooi en Vechtstreek."

In verband met de zorgvuldigheid van het proces hebben GS besloten om de twee herindelingsprocedures te verlengen. Zodra de minister het nieuwe beleidskader heeft vastgesteld, zullen GS op basis van dit kader en de nadere toelichting van de minister daarop de herindelingsontwerpen voor de vijf gemeenten afronden.

Als er duidelijkheid van de minister is, komen er ook bijeenkomsten voor de inwoners van de gemeenten. GS willen tot die tijd voor zo ver mogelijk doorgaan met de voorbereiding van de herindelingsontwerpen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>