Huizen, Blaricum en Laren benadrukken nog maar eens dat ze zelfstandig willen blijven.
Huizen, Blaricum en Laren benadrukken nog maar eens dat ze zelfstandig willen blijven. Foto: Pixabay

Huizen wijst in brief met Laren en Blaricum herindeling van boven krachtig af

Politiek

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft samen met de gemeenten Laren en Blaricum een brief gestuurd naar de provincie over de herindeling. Ze willen dat de provincie het proces stillegt en wijzen een herindeling van boven krachtig af.

De provincie liet 6 juni weten pas op de plaats te willen maken met het proces van herindeling, totdat duidelijk is wat het beleid van het Rijk hierin is en welke rol de provincie daarbij moet spelen.

Uitgesteld
Onder andere de inwonersavonden van de provincie over de herindeling werden uitgesteld en de gesprekken met het lokale gemeentebestuur. Die met organisaties en ondernemers gingen gewoon door. De drie gemeenten willen dat deze ook stil worden gelegd.

"Wij vinden dit een ongewenste gang van zaken, aangezien alle voor alle consultaties immers het beleidskader herindeling relevant is. Wij zien ook geen goede reden om thans een splitsing aan te brengen, die wij ook voor externe partijen niet zo logisch achten: waarom het bedrijfsleven wel bevragen en de inwoners niet?"

We doen ook een dringen beroep op u om thans alle activiteiten stop te zetten in afwachting van het nieuwe beleidskader en uw oordeel daarover", staat er in de brief.

Zelfstandig blijven
Daarnaast laten de drie gemeenten weten dat zij het standpunt blijven uitdragen dat zij zelfstandig willen blijven. "Niet alleen in uw richting, maar ook in de richting van het kabinet en het parlement (Tweede en Eerste Kamer). Het lijkt ons zaak dat die gremia ook in het nieuwe beleidskader een zwaar gewicht blijven toekennen aan lokaal draagvlak."

"Herindeling als instrument kan in het algemeen gesproken opportuun zijn, maar daarvoor is toch echt een stevig draagvlak binnen gemeenten nodig. Een minister die een wetsvoorstel gericht op herindeling moet verdedigen, waarbij vaststaat dat alle betrokken gemeenten die herindeling afwijzen, maakt het zichzelf, het parlement en de betrokken gemeenten en hun burgers onnodig moeilijk."

Uit de krant