'Rookvrij beleid komt in breder plan jongeren en gezondheid' | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wethouder Maarten Hoelscher in Sijsjesberg, dat binnenkort wellicht rookvrij wordt.
Wethouder Maarten Hoelscher in Sijsjesberg, dat binnenkort wellicht rookvrij wordt. (Foto: Bob Awick)

'Rookvrij beleid komt in breder plan jongeren en gezondheid'

  Politiek

HUIZEN -Wethouder Maarten Hoelscher, onder andere verantwoordelijk voor jongeren en gezondheid, wil graag reageren op het verhaal van Marian van den Berge van vorige week over het niet roken op plekken waar kinderen komen.

"Goed dat raadsleden zo enthousiast zijn, maar we hebben nog een paar maanden nodig om het beleid goed voor te bereiden. Met alleen bordjes 'rookvrij' ophangen, ben je er niet", zegt hij.

Rookvrije generatie
Huizen is een van de gemeenten die een paar weken geleden het convenant voor een rookvrije generatie ondertekende. "Dat wordt regionaal door de GGD geleid, maar ik wil ook een lokale aanpak."

"Deze wordt breder dan alleen rookvrij opgroeien. Het gaat ook over alcoholgebruik, gezond gewicht, seksuele gezondheid en dat soort dingen. In het najaar ligt dat plan bij de gemeenteraad."

Breed gedragen plan
"Misschien dat we daarvoor al een presentatie over de rookvrije generatie laten geven door de GGD, zodat de raadsleden aan kunnen geven wat zij daarin willen hebben. Dan hebben wij vervolgens een breed gedragen plan", vertelt de wethouder.

Hij vindt draagvlak onder de inwoners essentieel. "Zo'n 90 procent van de mensen, rokers en niet-rokers, beseft dat roken in de omgeving van kinderen niet kan. Bij een evenement als de Samenloop voor Hoop in Huizen werd het terrein van s.v. Huizen ook 24 uur rookvrij verklaard. Dat was geen probleem."

Opgroeien
"Het moet dus zeker kunnen in de toekomst. Doel is om kinderen die vanaf 2019 worden geboren rookvrij te laten opgroeien en dat zullen we als onderdeel meenemen in ons plan."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>