De teamleider van Wijkbeheer en Service wordt ontslagen, omdat hij onder andere betaalde voor werkzaamheden die nog niet uitgevoerd waren.
De teamleider van Wijkbeheer en Service wordt ontslagen, omdat hij onder andere betaalde voor werkzaamheden die nog niet uitgevoerd waren. Foto: Bob Awick

Gemeente ontslaat frauderende teamleider

Politiek

HUIZEN - De gemeente Huizen ontslaat de teamleider van Wijkbeheer en Service, nadat uit een uitgebreid onderzoek van Deloitte Forensic & Dispute Services BV is gebleken dat hij heeft gefraudeerd.

De teamleider was al begin dit jaar vrijgesteld van werk na een aantal meldingen uit het team dat er onregelmatigheden zouden hebben plaatsgevonden.

Tegoeden
De betreffende teamleider heeft onder andere bij diverse bedrijven tegoeden opgebouwd, die hij later wilde inzetten voor werkzaamheden. Hiermee schoof hij ook ongeoorloofd geld binnen het budget van rond de 4 miljoen van zijn afdeling.

Het gaat om bedragen van in totaal 525.086 euro in 2016 en 638.600 euro in 2017. Dat zijn de jaren die zijn onderzocht. De ambtenaar was echter al sinds 2009 teamleider en werkt al meer dan 40 jaar voor de gemeente.

Efteling
De tegoeden zijn ook gebruikt voor gedeeltelijke financiering van activiteiten voor het team, die deels ook door de gemeente al waren betaald. Daarnaast zijn er VVV-bonnen en toegangsbewijzen mee gekocht. Ook kreeg de ambtenaar vrijkaarten voor de Efteling en Keukenhof.

De gemeente gaat ook aangifte doen tegen de ambtenaar wegens verduistering en/of valsheid in geschrifte en wil kijken of het geleden schade kan verhalen op de teamleider.

Maatregelen
In de organisatie worden maatregelen genomen, die de procedures moeten versterken. In principe zijn deze wel gevolgd. De gemeente wil voorkomen dat er herhaling mogelijk is.

In het onderzoek is ook gekeken naar de werkwijze van andere afdelingen, maar er geen geen aanwijzingen die er op duiden dat daar een dergelijke werkwijze als bij Wijkbeheer en Service is gevolgd.

Betrokken bedrijven
Er wordt nog bekeken of de betrokken bedrijven, in ieder geval meer dan tien, zich ook schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld valsheid in geschrifte. Als dit zo is zal de gemeente hier gepaste maatregelen op nemen.

De gemeenteraad komt vanavond bijeen in een extra raadsvergadering. Deze zal voor het grootste deel in beslotenheid plaatsvinden. Hier wordt het rapport besproken en kan de raad aangeven hoe zij in het vervolg ingelicht wil worden over deze zaak.

Uit de krant