Bibliotheekdirecteur Pauline Gmelig Meyling (l) en wethouder Marlous Verbeek op de jeugdafdeling van de bibliotheek.
Bibliotheekdirecteur Pauline Gmelig Meyling (l) en wethouder Marlous Verbeek op de jeugdafdeling van de bibliotheek. Foto: Bob Awick

Kinderen van 6 tot 12 jaar volgend jaar gratis bibliotheekpas

Politiek

HUIZEN - Kinderen van 6 tot 12 jaar die in Huizen wonen krijgen met ingang van volgend jaar een gratis bibliotheekpas. Dat hebben wethouder Marlous Verbeek en Pauline Gmelig Meyling, directeur van Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum dinsdag bekendgemaakt. Kinderen tot 6 jaar waren al gratis lid.

De bibliotheek in Huizen was nog een van de weinige in Nederland die een contributie vroeg aan deze doelgroep. Normaal kost een lidmaatschap 18 euro per jaar. "Het gaat in Huizen om 3.097 kinderen volgens de cijfers van 1 juli dit jaar. Van hen zijn er al 1.750 lid."

Belangrijk
"Omdat lezen belangrijk is voor deze doelgroep hadden we in het coalitieprogramma al opgenomen dat we dit wilden gaan doen. We zijn blij dat we nu kunnen zeggen dat het is gelukt." Het lidmaatschap is beperkt tot jeugdmateriaal.

Het college trekt 49.000 euro uit om het afschaffen van de contributie mogelijk te maken. "Dat is een inschatting. In 2020 zal geëvalueerd worden hoeveel kinderen gebruikmaken van het gratis lidmaatschap."

Subsidie
"Dan zal bij een besluit over een nieuwe budgetsubsidieperiode voor de bibliotheek vastgesteld worden welk bedrag structureel aan de subsidie van de bibliotheek wordt toegevoegd", aldus de wethouder.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant