Dit stuk grond van BNI langs de Havenstraat moet een aantrekkelijke verbinding worden tussen haven en dorp.
Dit stuk grond van BNI langs de Havenstraat moet een aantrekkelijke verbinding worden tussen haven en dorp. Foto: Bob Awick

Advies Havenstraat: supermarkt met foodhal heroverwegen

Politiek

HUIZEN - Het langverwachte rapport van Cushman &Wakefield over het terrein van BNI aan de Havenstraat leverde niet op wat ervan verwacht werd. De raad is teleurgesteld.

De gemeente Huizen wil al langer dat het stuk grond van de BNI aan de Havenstraat in de toekomst een aantrekkelijke verbinding wordt tussen de haven en het Oude Dorp. Er werd al een raadspodium over gehouden, waar iedereen ideeën kon inbrengen.

Onderzoeken
Naar aanleiding daarvan werd door de gemeenteraad een voorstel aangenomen om te onderzoeken wat er mogelijk was. Daarbij moest ook rekening gehouden worden met oplossingen die niet financieel haalbaar zijn.

Dat financieel haalbaar zijn is van belang, omdat het stuk grond niet van de gemeente is, maar van het bedrijf BNI. Dat heeft inmiddels een nieuwe fabriek gebouwd en zal de productielijnen die nog op het stuk grond staan verplaatsen. De grond moet daarna gesaneerd worden en is dan beschikbaar voor nieuwe plannen, en om te verkopen.

Supermarkt
In de commissievergadering gaf BNI ruiterlijk toe dat de grond dan wel het geld moet opbrengen om dit allemaal te bekostigen. Al eerder diende zij met partner WPRI een verzoek in bij de gemeente om een supermarkt mogelijk te maken. Maar dan wel een supermarkt 2.0 met een foodhal daarbij.

Iets dat de gemeente af heeft gewezen, omdat in het coalitieakkoord staat dat er geen supermarkt mag komen. Deze mogelijkheid is door Cushman & Wakefield wel als optie meegenomen in het onderzoek, maar blijkt net als alle andere opties niet kostendekkend te zijn.

Heroverwegen
Wel stellen de onderzoekers dat dit het meest kansrijke plan is en zij stellen voor dat als de gemeente het proces wil versnellen ze deze mogelijkheid moet heroverwegen.

Als dat echter zou gebeuren zit de coalitie in een lastig parket, omdat ze dan hun belofte breken om geen supermarkt toe te laten. Een patstelling, en hoe wordt die dan opgelost, was een opmerking van de ChristenUnie.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant