GroenLinks ziet in 2019 liever een centrale vuurwerkshow dan particulieren die vuurwerk afsteken.
GroenLinks ziet in 2019 liever een centrale vuurwerkshow dan particulieren die vuurwerk afsteken. Foto : Foto Miché / Peter Mol

GroenLinks wil in 2019 experiment vuurwerkverbod

Politiek

HUIZEN - GroenLinks wil in 2019 een experiment houden met een verbod op het afsteken van particulier vuurwerk. In plaats daarvan moet er een centrale vuurwerkshow komen in het Havenkwartier of op een andere centrale plaats.

Dit blijkt uit schriftelijke vragen die Karin Rienstra heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Deze staan op de agenda van de raadsvergadering van donderdag 13 december en de partij wil dan graag mondeling een antwoord hierop.

Overlast
GroenLinks verwijst bij de vragen naar een onderzoek van I&O Research waarin staat dat 44 procent van de Nederlanders overlast ervaart van het afsteken van vuurwerk. Slechts 17% zou dit maar melden bij de politie of een Meldpunt Vuurwerkoverlast.

Uit datzelfde onderzoek zou ook blijken dat het aantal Nederlanders dat waarschijnlijk vuurwerk gaat afsteken is gedaald van 19 naar 16 procent. Deze daling is ook te merken onder jongeren.

Vuurwerkverbod
Volgens het onderzoek zou een vuurwerkverbod voor particulieren kunnen rekenen op steun van 48 procent van de Nederlanders en als dit gecombineerd wordt met een vuurwerkshow zelfs door 55 procent.

Naar aanleiding van dit onderzoek wil GroenLinks nu weten of het college het eens is met het standpunt dat ook in Huizen vuurwerk leidt tot aanzienlijke overlast, zoals onder meer blijkt uit het jaarlijks verslag van het Vuurwerkmeldpunt van Ruben Woudsma.

Gering effect
Daarnaast wordt de vraag gesteld of het college het eens is met de stelling dat een vuurwerkverbod voor het winkelcentrum Oostermeent en Holleblok, hoe goed bedoeld ook, maar een zeer gering effect heeft op de beperking van overlast door vuurwerk.

Vervolgens doet de partij daarna de suggestie voor het experiment en vraagt of het college bereid is om dit in 2019 te houden.

Uit de krant