Foto: Pixabay

GroenLinks wil verbod op oplaten ballonnen

  Politiek

HUIZEN - GroenLinks dient voor de komende raadsvergadering van 21 maart een voorstel in om in Huizen het oplaten van ballonnen te verbieden.

De discussie over het verbieden van het oplaten van ballonnen is al sinds december 2014 aan de gang. Toen naam de Tweede Kamer een voorstel aan waar gemeenten worden opgeroepen op het oplaten actief tegen te gaan.

Schadelijke gevolgen
GroenLinks stelde in 2015 al vragen aan het college hierover, dat liet weten organisatoren van evenementen actief te zullen wijzen op de schadelijke gevolgen voor het milieu.

Twee jaar later bleek dat het oplaten van ballonnen niet aan de orde was geweest en er geen ervaringen waren met het actief informeren en ook tot 1 januari van dit jaar was nog geen toestemming gevraagd voor iets dergelijks.

Waarom verbod?
'Natuurlijk is het makkelijk om te denken: als er de afgelopen 5 jaar geen evenementen zijn geweest waarbij het oplaten van ballonnen aan de orde was, wat is dan het probleem en waarom dan toch een verbod?', aldus het voorstel voor de gemeenteraad.

Als redenen hiervoor noemt de partij er een aantal die allemaal de schade voor het milieu benomen, waaronder 'dat ballonnen enorm schadelijk zijn voor het milieu en dieren'.

Handhaven
In een schriftelijke reactie bij het voorstel laat het college weten het uitgangspunt van het voorstel positief te vinden, maar wijst er wel op dat handhaven een probleem kan zijn.

'U moet er niet op rekenen dat capaciteit van politie en boa's hier substantieel voor kan worden ingezet, zodat het deels een symbolische verbodsbepaling zal zijn.'

Niet aan de orde
Daarnaast wijst het college er op dat in de laatste jaren zich geen evenementen hebben aangediend waarbij het oplaten van ballonnen aan de orde was.

De gemeenteraad heeft donderdag tijdens de vergadering het laatste woord hierover, als het voorstel in stemming wordt gebracht.

Meer berichten