Een man met de vlag van Syrië.
Een man met de vlag van Syrië. Foto: Pixabay

Gemeente bereidt zich voor op IS'ers die terugkeren uit Syrië

Politiek

HUIZEN - De gemeente Huizen is voorbereid op de terugkeer van mensen die uitgereisd zijn om zich te binden aan de terroristische organisatie IS.

Dat blijkt uit het antwoord op een vraag die het CDA heeft gesteld naar aanleiding van de conceptbegroting voor 2020 die binnenkort wordt behandeld.

Cijfers
Vraag was of het college aan kon geven hoeveel inwoners er vanuit de gemeente uitgereisd zijn naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij IS en mogelijk weer terugkeren.

'Vanwege de herleidbaarheid op personen wordt niet gecommuniceerd over cijfers', laat de gemeente weten. 'De voorbereiding op eventuele terugkerende uitreizigers heeft nadrukkelijk de aandacht van het college. Dit valt onder de persoonsgerichte aanpak van extremisme.'

Terugkeerplan
'Een voorbeeld daarvan is het opstellen van terugkeerplannen voor minderjarigen. Dat doen we samen met de Raad van de Kinderbescherming en het OM.'

'Het terugkeerplan is niet gericht op het terughalen van mensen uit (voormalige) strijdgebieden, maar richt zich op het klaarzetten van alle mogelijke zorg en justitiële maatregelen voor het moment dat men zich aan de grens meldt', aldus het antwoord.

Uit de krant