De begrote inkomsten van de gemeente voor 2019.
De begrote inkomsten van de gemeente voor 2019. (Foto: Gemeente Huizen)

Is Huizen wel zo rijk als wij denken?

  Politiek

HUIZEN - De gemeente heeft maar liefst 103.618.195 euro aan reserves, dus ruim 103 miljoen! Toch is er geen geld voor nieuw beleid.

Zo wil de Stichting Huizer Museum meer subsidie voor extra personeel, de Stichting Huizer Havendagen geld voor een concert tijdens de Havendag en de Stichting Gooise Tram in oprichting een bijdrage voor haar toeristische tram. Daar is echter geen geld voor. Hoe zit dat nou? Is Huizen wel zo rijk als we denken?

Taaie kost
Wethouder Bert Rebel beantwoordt een paar vragen om het financiële huishoudboekje van de gemeente inzichtelijk te maken en wij helpen om het voor iedereen nog duidelijker te maken. Het is misschien taaie kost, maar je wordt er heel wat wijzer van.

Aan welke regels moet de gemeente zich houden bij de jaarrekening en begroting?
Bert Rebel: "Dat staat allemaal beschreven in artikel 189 van de gemeentewet."

Het gaat te ver om dat allemaal hier te bespreken, maar belangrijk is om te weten dat er dus spelregels zijn. Een van de belangrijkste regels is dat een begroting sluitend moet zijn. Dat betekent dat er net zoveel geld binnen moet komen als je nodig hebt om alles te betalen.

Als je dat met thuis vergelijkt, betekent het dat je dus genoeg geld moet binnenkrijgen om al je rekeningen te betalen en alles wat je nodig hebt om in leven te blijven. Als je te weinig geld hebt, staan de schuldeisers aan de deur of heb je geen eten.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten