De gemeenteraad wil een onderzoek om te kijken of een havenconcert in 2020 weer mogelijk is.
De gemeenteraad wil een onderzoek om te kijken of een havenconcert in 2020 weer mogelijk is. (Foto: Bob Awick)

Coalitie reserveert bijna 2,3 miljoen euro voor eigen beleid

  Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad heeft vorige week donderdag gesproken over het huishoudboekje van 2018 en alvast vooruitgekeken naar de begroting van 2020-2024.

De coalitie, bestaande uit CDA, VVD, D66 en PvdA, reserveert het overschot van 2018, een bedrag van 2.298.749 euro, om het coalitieprogramma uit te voeren. Niet alle partijen waren daar blij mee.

Tegen
ChristenUnie, Dorpsbelangen Huizen en SGP stemden tegen, omdat er dan geen geld meer over is om aan andere zaken uit te geven dan het eigen beleid van de coalitiepartijen.

De meevaller zou normaliter in de algemene reserve komen, zodat als er tegenvallers zijn het geld daarvoor gebruikt kan worden. Nu is het echter gereserveerd om het coalitieakkoord uit te voeren.

Wethouder Bert Rebel van Financiën liet weten dit wel te accepteren, mits er in nood wel een beroep op het geld kan worden gedaan en er dus wellicht minder beschikbaar is voor het beleid van de huidige coalitie.

Havenconcert
Tijdens de vergaderingen werden door de partijen diverse voorstellen gedaan. Het voorstel van VVD, CDA, PvdA en D66 om een onderzoek te doen om te kijken of er geld te vinden is voor de continuering van het Havenconcert in 2020 werd door een ruime meerderheid aangenomen.

SGP en Dorpsbelangen Huizen stemden tegen. SGP vond het voorstel wel sympathiek, maar is van mening dat het niet alleen de gemeente moet zijn die geld hiervoor beschikbaar stelt.

Meer
Dorpsbelangen Huizen was van mening dat als er eenmaal om geld wordt gevraagd en dit wordt toegekend, er dan alleen maar om meer en meer wordt gevraagd. Daarom stemde de partij tegen.

Het college moet nu in de begrotingsvergadering van de gemeenteraad met een voorstel komen dat het Havenconcert mogelijk maakt in 2020.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten