[Update] Bert Schaap weg bij Dorpsbelangen Huizen | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Bert Schaap.
Bert Schaap. (Foto: Bob Awick)
Update

Bert Schaap weg bij Dorpsbelangen Huizen

  Politiek

HUIZEN - Raadslid Bert Schaap verlaat per direct de fractie Dorpsbelangen Huizen (DB) en gaat zelfstandig verder. De nieuwe naam van zijn partij: Transparant Huizen.

Dat laat raadsgriffier Jan Veenstra vandaag weten. Op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 bezette Schaap 'slechts' de negende plaats namen DB, maar dankzij 186 voorkeursstemmen wist hij uiteindelijk een plekje in de gemeenteraad te bemachtigen. 

"Het is komkommertijd toch. Dan moet je een beetje sensatie maken", verklaart Schaap aanvankelijk (gekscherend) zijn besluit. Om daar vervolgens serieus aan toe te voegen dat fractievoorzitter Marian Rebel hem uit de fractie wilde. Schaap zou namelijk niet optimaal functioneren binnen de fractie.

Vreemd pakhuis
Een kleine anderhalf jaar na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 - waarna Schaap dus heel verrassend een raadszetel wist te scoren - blijkt dat het eigenlijk al vanaf dag 1 foute boel was binnen DB. "Je voelt je als een kat in een vreemd pakhuis. Vanaf het begin is het een slecht verhaal. Dan moet je tegen dingen stemmen waar je eigenlijk voor bent, omdat de fractie dat wil. Dan zit je tenenkrommend in de raad."

Verder zegt Schaap in een interview te hebben gezegd dat het prima is dat DB geen deelneemt aan het college van burgemeester en wethouders, maar 'slechts' als oppositiepartij. Er zou toch geen goede wethouderskandidaat zijn, was destijds zijn uitleg. "Toen moest ik op het matje verschijnen om uit te leggen waar ik de moed vandaan haalde. Mevrouw Rebel had zelf graag wethouder geworden."

Begin deze maand wist Schaap dat zijn langste tijd bij DB erop zat. De bekende druppel was een brief van Rebel aan Schaap met de vraag zijn zetel ter beschikking te stellen. "Na de laatste gemeenteraadsvergadering vroeg ze me of ik die brief nog ging tekenen", aldus Schaap. "Mijn antwoord was nee."

Bijdrage niet optimaal
In plaats daarvan gaat Schaap nu als zelfstandige fractie verder. "Ik kan er een heel verhaal van maken, maar dat lijkt me niet verstandig reageert Rebel. "Ik wens hem veel succes. Wij vonden dat hij niet geschikt was voor onze partij. Zijn bijdrage was niet optimaal. Waar hij niet geschikt was? Kent u het woord fractiediscipline? Dat nam hij iets minder nauw dan wij."

Niet eens van Schaap zelf, maar van Veenstra vernam Rebel dat Schaap de fractie heeft verlaten en DB nu nog twee raadszetels telt. En dat verhaal van dat interview waarna Schaap op het matje zou zijn geroepen. "Ik ken dat verhaal niet eens. Het is jammer dat het zo gelopen is. Het is zijn keuze. Nogmaals, ik wens hem veel succes."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>