Foto: Gemeente Huizen

Proef bodycams voor Huizer boa's

  Politiek

HUIZEN - De Huizer boa's worden bij wijze van proef uitgerust met bodycams. De boa's kunnen daarmee video-opnamen maken wanneer zij te maken krijgen met (verbale) agressie. De proef start zaterdag 14 september en loopt vier maanden. Daarna bekijkt de gemeente Huizen of boa's gebruik mogen blijven maken van bodycams.

Het college van burgemeester en wethouders wil het werken voor de boa's veiliger maken. De handhavers hebben regelmatig te maken met agressie door personen die zij aanspreken op hun gedrag en bijvoorbeeld willen waarschuwen of bekeuren. Schelden, minachting, weglopen en schreeuwen; het komt bijna dagelijks voor.

Het college verwerpt iedere vorm van agressie tegen zijn personeel en geeft de boa's met de bodycams een stevigere positie. De beelden kunnen worden ingezet ter ondersteuning van een eventuele aangifte of klachtenprocedure. Gefilmde inwoners hebben altijd recht op inzage van de opnamen.

'Onacceptabel'
Wethouder Roland Boom vindt het goed dat de proef van start gaat. "Ik ben al een aantal keer met de boa's op stap geweest en weet met welke verbale agressie zij te maken hebben. Het is onacceptabel dat inwoners en bezoekers van Huizen menen dat zij onze medewerkers die hun werk uitoefenen kunnen uitschelden of toeschreeuwen. De regels die de boa's handhaven, gelden voor iedereen in Huizen, niet alleen voor anderen."

Duidelijke instructies
De boa's hebben duidelijke instructies en een procesbeschrijving gekregen over het gebruik van de bodycams. Het bekijken, opslaan en vernietigen van beelden gebeurt volgens de huidige privacy-regelgeving.

Meer berichten