Op de gemeentewerf werden goederen afgegeven aan of voor de frauderende ambtenaar.
Op de gemeentewerf werden goederen afgegeven aan of voor de frauderende ambtenaar. Foto: Bob Awick

Frauduleuze werkmethode blijkt al ruim 20 jaar praktijk bij gemeente

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad heeft vorige week donderdag in de commissie Algemene Middelen en Bestuur gesproken over de diverse rapporten naar aanleiding van de fraude gepleegd door de teamleider van het Team Wijkbeheer en Service van de gemeente.

De teamleider kreeg vorig jaar strafontslag, omdat hij onder andere tegoeden had opgebouwd bij diverse bedrijven. Om dit mogelijk te maken, werden facturen betaald terwijl er nog geen werk voor was uitgevoerd.

Voor het geld werden soms ook goederen gekocht, zoals VVV-bonnen en bonnen voor de Efteling. Bedrijven vroegen hier vaak tien procent extra voor om hun gemaakte kosten hiervoor te dekken.

Bedrijven
Bij de bespreking was er vooral de vraag wat er nu met de betrokken bedrijven gaat gebeuren. Die hadden in de ogen van de VVD immers door mee te werken aan de praktijken en zeker door soms die tien procent extra te rekenen, de gemeente opgelicht.

GroenLinks vond het 'buitengewoon onrechtvaardig' dat de klokkenluiders het etiket 'plichtsverzuim' opgeplakt hadden gekregen. De teamleider had hun immers met zijn autoritaire leiding onder druk gezet om mee te werken aan het systeem, zo maakte de partij op uit het rapport van Deloitte over de werkwijze.

Onthutsend beeld
Een onthutsend beeld ontstaat uit het rapport van Deloitte over de frauderende teamleider van de afdeling Team Wijkbeheer en Service van de gemeente Huizen. Deze liet geld bij bedrijven opzijzetten door facturen te betalen voor werkzaamheden die nog niet waren gedaan.

Dat geld kon hij dan later inzetten. Soms werden daar ook goederen van besteld als iPads, fietsen en camera's, die niet allemaal terug te vinden zijn bij de gemeente. Een werkwijze die volgens het rapport al ruim 20 jaar gehanteerd werd, zelfs al door de voorganger van de ontslagen ambtenaar.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant