Wethouder Verbeek tijdens de schorsing in overleg met de 'baas' van de ambtenaren en mensen van de communicatieafdeling.
Wethouder Verbeek tijdens de schorsing in overleg met de 'baas' van de ambtenaren en mensen van de communicatieafdeling. (Foto: Carin van den Berg)

Wethouder Verbeek overleeft motie van wantrouwen

  Politiek

HUIZEN - GroenLinks heeft gisterenavond in de gemeenteraadsvergadering een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Marlous Verbeek bij de behandeling van de zaak van de frauderende ambtenaar.

De gemeenteraad is een aantal uren in debat geweest over de onderzoeken die naar de fraude werden gedaan. Het verzoek van het college was om deze ter kennisgeving aan te nemen na de bespreking.

Stevig aangepakt
Daarover was al veel gemor in de raad, want die wil dat de fraude - en met name de cultuur waar deze in plaats kon vinden - stevig wordt aangepakt.

Het debat kantelde de negatieve kant op voor de wethouder na vragen van het CDA over het aanpakken van een lek in het gemeentehuis. Interne informatie is bij de Gooi- en Eemlander terecht gekomen en het lek zou moeten worden onderzocht.

Pertinent weigerde
Toen de wethouder namens het college pertinent weigerde om dit te doen en totaal niet meegaf bij de wens van een groot deel van de raad om hier stappen in te ondernemen, volgde er een lange schorsing van de vergadering op verzoek van de gemeenteraad.

Na deze schorsing bonden de coalitiepartijen in en drongen wel aan op een strenge aanpak en terugkoppeling over de te nemen maatregelen om fraude in de toekomst te voorkomen.

Motie van wantrouwen
GroenLinks pakte echter door en diende een motie van wantrouwen in, waarin zij het vertrouwen in de aanpak van de wethouder met de portefeuille personeel en organisatie opzegde.

Uiteindelijk werd de motie alleen gesteund door GroenLinks en Leefbaar Huizen. De wethouder mag dus laten zien dat haar aanpak werkt en krijgt het vertrouwen van de gemeenteraad om door te gaan.

Meer berichten