Een aantal leden van de participatiegroep van het project-Keucheniusterrein.
Een aantal leden van de participatiegroep van het project-Keucheniusterrein. (Archieffoto: Bob Awick)

Samenwerken met inwoners vraagt verdere professionalisering

  Politiek

HUIZEN - Participanten aan 14 projecten waar burgerparticipatie is toegepast oordelen onvoldoende over de kwaliteit en meerwaarde van participatie. Het gemiddelde rapportcijfer is een 4,6.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Rekenkamer, een instrument van de gemeenteraad, deed naar burgerparticipatie. Vooral om te leren hoe het beter kan.

De laagste score is voor het participatietraject Keucheniusgebied waar gemiddeld een 2,8 werd gegeven. De hoogste scores zijn voor participatietrajecten rond de invulling van het terrein van De Wijngaard met een 7,5 en het project Homerun in de wijk Stad en Lande dat een 7,1 kreeg.

Kritisch
Participanten zijn kritisch over de kwaliteit en meerwaarde van burgerparticipatie en samenwerking met de gemeente. Dat heeft betrekking op alle pijlers uit het evaluatiemodel dat bij het onderzoek is gebruikt: de bijdrage van participatie aan de realisatie van maatschappelijke opgaven, de kwaliteit van samenwerking, de kwaliteit van het democratische samenspel en de professionele vormgeving van participatieprocessen.

Eisen
'Als het samenspel met inwoners en andere partijen in de samenleving centraal staat, stelt dit eisen aan het gemeentebestuur en een professionele vormgeving van de interactie', aldus het onderzoek. Het blijkt dat Huizen het op sommige punten niet slecht doet, maar dat er ook nog stappen zijn te nemen om het proces van burgerparticipatie te professionaliseren.

De gemeenteraad zou in haar vergadering van donderdag 26 september bespreken wat zij met het onderzoek gaat doen. De vergadering is echter geschorst tot maandagavond 30 september!

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten