Afbeelding
Foto: Bob Awick

Meer en duurzamere sociale huurwoningen komende jaren

Politiek

HUIZEN - De beschikbaarheid en verduurzaming van sociale huurwoningen zijn het belangrijkste bij de prestatieafspraken die de gemeente Huizen, Woningcorporatie de Alliantie en de HuurdersBelangenVereniging de Alliantie hebben opgesteld voor de periode 2020-2023.

De prestatieafspraken zijn gericht op goed en betaalbaar wonen voor de sociale doelgroep in Huizen. "Dit vraagt inspanningen van alle betrokken partijen op het gebied van beschikbaarheid, betaalbaarheid, leefbaarheid en verduurzaming. Belangrijkste accenten zijn het behoud en uitbreiding van de sociale huurvoorraad in Huizen, het bevorderen van de doorstroming, huishoudens passend laten wonen en de verduurzaming van de woningen", laten de partijen weten. Jaarlijks worden de gemaakte afspraken gemonitord.

Meer woningen
Een van de afspraken is dat aan het einde van de prestatieperiode, dus in 2023, meer sociale huurwoningen zijn gebouwd dan verkocht. De gemeente Huizen heeft in haar coalitieakkoord ‘Vitaal en Verbindend’ namelijk staan dat iedere inwoner een betaalbare en passende woning heeft.

"De vraag is vele malen groter dan het aanbod in Huizen. Wij hopen locaties te selecteren en samen creatieve oplossingen te bedenken om te voldoen aan de vraag."

Verduurzamen
Ook zijn afspraken gemaakt over het verbeteren en verduurzamen van woningen, zodat de woningvoorraad in 2050 CO2-neutraal is, één van de doelstellingen van het Klimaatakkoord. In de periode 2020 - 2024 gaat de Alliantie tussen de 400 en de 500 woningen verbeteren en verduurzamen.

Andere maatregelen om deze doelstelling te halen, zoals de overgang van gas naar andere manier om huizen te verwarmen, dragen hieraan ook bij. 

Doorstroming
De Alliantie wil zoveel mogelijk passende woningen bieden voor huishoudens met een laag en middeninkomen. "Doorstroming draagt bij aan de beschikbaarheid van deze woningen. Aantrekkelijke nieuwbouw, verkoop van sociale huurwoningen en het inzetten van een wooncoach dragen bij aan een betere doorstroming en meer passend wonen."

Uit de krant