Het tweede ontwerp voor de Driftweg, waar nu een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor ligt.
Het tweede ontwerp voor de Driftweg, waar nu een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor ligt. Foto: Jerry Goossens

Ontwikkelaar Jerry Goossens dient tweede ontwerp in voor Driftweg

Politiek

HUIZEN - Projectontwikkelaar Jerry Goossens heeft bij de gemeente Gooise Meren een tweede omgevingsvergunning aangevraagd voor een appartementencomplex met 13 woningen op het 3,5 hectare grote terrein aan de Driftweg. Veel simpeler en qua uiterlijk minder futuristisch dan zijn eerdere aanvraag. Het liefst bouwt Goossens er een woontoren met een Japanse, zenachtige uitstraling, maar daar kwam veel weerstand tegen in de buurt.

Het indienen van een tweede omgevingsvergunning mag juridisch, laat wethouder Jorrit Eijbersen van Gooise Meren weten. “Deze aanvraag wordt conform de wettelijke eisen gepubliceerd en getoetst. Net zoals we dat doen conform de geëigende procedures met de eerste aanvraag. Deze is formeel nog in procedure en is niet ingetrokken. Voor één perceel kunnen meerdere aanvragen worden ingediend.”

“Die worden afzonderlijk van elkaar getoetst en behandeld, in dit geval via verschillende procedures. Tegelijk toetsen onze medewerkers of aan alle wettelijke en ruimtelijke eisen al dan niet wordt voldaan. Op grond van deze adviezen kan het college alle aspecten en belangen wegen en een bestuurlijke afweging maken.” Inmiddels heeft de wethouder ook met de ontwikkelaar gesproken. “Ik hecht namelijk aan hoor en wederhoor.”

Veel verzet
Goossens ziet zich geconfronteerd met veel verzet tegen zijn bouwplannen om een appartementencomplex te bouwen op een perceel aan de Driftweg. Niet alleen de omwonenden klagen, maar ook de Vrienden van het Gooi (VVG) komen in verzet. “Ik wil juist iets moois neerzetten, iets innovatiefs, dat past bij deze plek. Een houten appartementengebouw waarin de glazen gevel naar achteren ligt en waarin de natuur in de omgeving weerspiegeld wordt”, zei hij eerder.

Goossens kan tot 33 meter hoogte bouwen omdat in het bestemmingsplan geen nokhoogtebepaling is opgenomen. Dat is hem ook per brief gemeld door de welstandscommissie. “De commissie liet toen weten dat wij een eigen, bijzonder plan mochten maken waarbij wij niet hoefden te letten op de goothoogte en het dakhellend vlak.” De ontwikkeling van de woontoren kan dan ook middels een kruimelprocedure waar de raad niet aan te pas hoeft te komen. “We hebben hier jarenlang over overlegd. Het zou dan ook vreemd zijn als het college van Gooise Meren hier niet zelf over besluit.”

Petitie
De bouw van de woontoren was voor de Driftweg-omwonenden - uit Naarden en Huizen - reden om een petitie te starten. Het comité Stop Woontoren Driftweg heeft vorige week die petitie met 3.743 handtekeningen aangeboden aan wethouder Eijbersen. Hiermee vraagt het comité het college en de gemeenteraad met klem geen toestemming te verlenen voor de bouw van een torenflat in het natuurgebied.

“Van dezelfde hoogte als de Oude Kerk in Huizen - midden in het natuurgebied bij Naarden/Huizen, vlak bij ‘t Hooge Nest aan de Driftweg, dat ook wel bekend staat als De kuil”, zeggen de buurtbewoners. Het comité Stop Woontoren Driftweg meent dat de bouw van een woontoren dit landschap voorgoed verandert, de wijk een andere uitstraling krijgt en de verkeersdrukte ernstig toeneemt. Bovendien vinden de bewoners dat de nieuwbouw in strijd is met het bestemmingsplan dat gericht is op behoud van natuur en groen. “Ook opent dit de deur voor meer nieuwbouwprojecten in dit prachtige natuurgebied. Onze unieke woonomgeving staat op het spel.”

Niet toegestaan
Over de aanvraag van de tweede omgevingsvergunning zegt het comité: “Onze positie blijft dezelfde: bouwen op de bouwvlek is uiteraard toegestaan volgens de voor dit gebied geldende normen. Het bestemmingsplan, de Welstandsnota en provinciale richtlijnen zijn laagbouw: twee woonlagen met een kap. Hoogbouw is niet toegestaan. Inbreuken op die richtlijnen en bestemmingsplan moeten in principe door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

“Dat is ook onze reactie geweest aan wethouder Eijbersen bij deze mededeling. En die positie nemen wij ook in ten opzichte van dit tweede voorstel. Wij vinden dat dit waardevolle stukje natuur, dit historische Gooise landschap, niet mag worden aangetast en dat de bescherming, die de insteek is van alle planologische regelingen voor dit gebied, ook uitgeoefend moet worden.”

Beschermde natuur
De Vrienden van het Gooi (VVG) vragen aan de gemeente om ook bij het tweede bouwplan aan de Driftweg rekening te houden met de beschermde natuur. VVG: “Er is volgens de projectontwikkelaar nu keus tussen een kleiner - maar nog steeds te groot - lelijk gebouw en een minstens tweemaal zo groot mooi gebouw. Wij zijn hier niet van onder de indruk. Het bestemmingsplan heeft als norm: een groot landelijk woonhuis met één tot anderhalve bouwlaag met kap.”

“De VVG zou het gebied het liefst willen bewaren als een ongeschonden onderdeel van de bijzondere en zwaar beschermde natuur in de Naardereng, maar is realistisch genoeg om te accepteren wat de regelgeving op deze plek toestaat. De huidige plannen voldoen daar niet aan.” De VVG wil dat de gemeente de provincie bij deze ontwikkeling betrekt. “Als de gemeente dat niet zou doen, wordt het een kwestie van lange adem en zal misschien de Raad van State haar oordeel moeten geven.”

Zeer zorgvuldig
Jerry Goossens blijft herhalen dat de procedures met gemeente en welstand zeer zorgvuldig zijn doorlopen. Hij snapt dat de buurt daar iets van vindt. “Dan denk ik: jongens, afwerken, want we hebben het allermooiste. Bovendien denk ik dat deze buurt écht een boost krijgt van waarde. We kunnen zelfs nog via de achterkant aan de scoutingzijde binnenkomen en dan zou eigenlijk niemand ons meer over de Driftweg zien rijden. Dat zou ik het allermooiste vinden. Maar hiervoor zou het Goois Landschap toestemming moeten geven.”

Uit de krant