Zo ziet het voorontwerp er uit, waarbij de helft van de parkeerplaatsen blijven op verzoek van de gemeenteraad.
Zo ziet het voorontwerp er uit, waarbij de helft van de parkeerplaatsen blijven op verzoek van de gemeenteraad. Foto: Okra\Gemeente Huizen

Voorlopig ontwerp Zomerkade bekend

Politiek

HUIZEN - Het ontwerp voor de Zomerkade is bekend. Inmiddels is het door de commissie van de gemeenteraad besproken en staat het online op de website van de gemeente. Hier kunnen bewoners ook reageren of vragen stellen over het ontwerp.

“We gaan het gebied ongelooflijk veel groener maken”, vertelt wethouder Roland Boom. “Het is nu een heel versteend gebied. Het gaat dan niet alleen over het planten van bomen. Er komt ook meer biodiversiteit. Groen dat ook gebruikt kan worden, zoals gras om op te zonnen.”


Een impressie van de Wedekuil. (Okra/Gemeente Huizen)

Ook is het strand na de aanpassingen voor toegankelijker. “Voor mensen in een rolstoel, met kinderwagens, die slecht ter been zijn of met een rollator. De Wedekuil wordt omgetoverd tot een groene oase”, gaat hij verder. Hier was in eerdere plannen een zwemvoorziening gepland.

“Bij de uitwerking komt deze nu verderop bij het strand. Daar wordt een deel uitgegraven en komen er technische voorzieningen die er voor zorgen dat het een echt zwemgedeelte is en blijft”, legt de wethouder uit. “We hebben geluisterd naar omwonenden en dit is een praktischere oplossing”, legt hij uit. Er komt ook een steiger waar kleine ondiepe vaartuigen aan kunnen meren.

Foodtrucks
Een andere verandering ten opzichte van eerdere plannen is dat er niet meer een strandpaviljoen in de tekeningen staat. “We gaan faciliteiten aanleggen voor foodtrucks. Hierdoor ontstaat er meer een strandbeleving.”

Horecagelegenheden aan de Zomerkade krijgen een zomerterras bij de boulevard langs het strand en worden uitgenodigd om vrij te denken. “Ze kunnen er bijvoorbeeld ook dranken en snacks kunnen verkopen, die mensen op het gras of strand nuttigen.”
Het bastion met kunstwerk verdwijnt en de vorm van het strand komt beter uit. (Okra/Gemeente Huizen)

Een belangrijke verandering van de Zomerkade is dat het bastion met het grote kunstwerk dat een golf symboliseert naast de Wedekuil verdwijnt. “Zo komt het strand dat op een halve maan lijkt veel beter tot zijn recht en maakt het mogelijk dat mensen van de ene kant naar de andere kant van het strand kunnen lopen.” Met de ontwerper van het kunstwerk wordt naar een andere locatie gezocht.

De helft van de parkeerplaatsen beneden aan het strand verdwijnt. “Dat gebied wordt ingericht met brede groene treden. Hier kunnen mensen ook zitten en zonnen.” De trappen zorgen voor een geleidelijke overgang naar het strand. “Op een later moment kunnen de trappen eventueel worden doorgetrokken richting het Gooierhoofd.”

Parkeerplaatsen
Het behouden van 50% van de parkeerplaatsen was een wens van de gemeenteraad en is ook een geldkwestie. De gemeente had al geld gereserveerd om dit deel van de Kustvisie uit te kunnen gaan voeren. Dat is toereikend voor wat er nu gepresenteerd is. Op dit moment zit de gemeente in zwaar weer en is er nu geen geld om alles aan te passen.

“Zo was de Kustvisie ook bedoeld. We gaan eerst dit deel aanpakken en elke keer kunnen we delen van de kust anders gaan inrichten volgens die visie. We hebben altijd al geweten dat dit niet in een keer zou kunnen. Nu kunnen we wel plannen beoordelen en kijken of ze passen in die visie.”


Een impressie vanaf de tribune die bij het volleybalveld wordt gebouwd. (Okra/Gemeente Huizen)

In deze plannen zit in ieder geval ook nog het bouwen van een tribune bij het volleybalveld. “Daar kunnen dan mensen zitten en genieten van een prachtige zonsondergang.” De velden worden ook uitgebreid. Stelcon platen zorgen er straks voor dat je van dit deel helemaal langs het strand en de zwemvoorziening verhard kan lopen tot halverwege de parkeerplaats.

Wat nog niet helemaal uitgedokterd is, is de nieuwe locatie van de strandwachten. “Die komt er wel, maar daarvoor willen we ook overleggen met de gebruikers. Deze moet op een passende plek binnen het ontwerp komen en goed uitzicht bieden op het strand.”

Mooi stukje
Al met al is het volgens de wethouder een plan dat de leefomgeving rondom de Zomerkade een stuk beter maakt, zowel voor bewoners, bezoekers als ondernemers. “Het wordt straks een heel mooi stukje Huizen.”

Op de website van de gemeente staan impressies. Als je op de afbeelding klikt, kun je 360 graden om je heen kijken om te zien hoe het er straks uit gaat zien.


Zo zou het er uit kunnen zien als ook de andere helft van de parkeerplaatsen bij het strand op termijn verdwijnt. (Okra/Gemeente Huizen)

Uit de krant