Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen wil niet meer fysiek vergaderen met zoveel mensen in de raadzaal.
Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen wil niet meer fysiek vergaderen met zoveel mensen in de raadzaal. Foto: Bob Awick

Dorpsbelangen Huizen niet bij begrotingsvergadering: ‘Ik wil het risico niet nemen’

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad van Huizen vergadert vanaf 16.00 uur vanmiddag over de begroting. De fractie van Dorpsbelangen Huizen is daar niet bij. “Ik wil het risico niet nemen om corona op te lopen”, laat fractievoorzitter Marian Rebel weten.

Al eerder had ze de gemeenteraad verzocht om weer digitaal te gaan vergaderen, maar het werd nu urgent omdat haar partijgenoot en mederaadslid Jan Driessen uit voorzorg in quarantaine zit en dus niet kan komen. Daarom deed ze nu weer een oproep aan de gemeenteraad.

Niet meestemmen
“Ik had gehoopt dat de burgemeester in dit geval het voortouw zou willen nemen, want ik had het idee dat de fractievoorzitters van de andere partijen het niet zouden willen en dat is zo”, gaat ze verder. “Er werd wel aangeboden dat we digitaal meededen, maar dan mochten we niet meestemmen. Ik ga daar niet voor spek en bonen meedoen.”

Sinds corona uitbrak is er een nieuwe wet van kracht dat digitaal vergaderen wel kan bij een gemeenteraad, maar dan moet iedereen digitaal vergaderen. Een zogeheten hybride vorm van deels in de raadzaal en deels thuis is niet rechtsgeldig.

Democratisch recht
Marian Rebel betreurt het dat het zo is gelopen. “Ik heb het idee dat ons nu wordt ontzegd dat we gebruik maken van ons democratisch recht om te zeggen wat wij belangrijk vinden. Ik ben zelf geen wizkid, maar digitaal vergaderen is niet zo moeilijk en we hebben het al eerder gedaan.”

Haar weerstand tegen het fysiek bij elkaar komen met de gemeenteraadsleden heeft ook te maken met de plek waarop zij de afgelopen raadsvergaderingen zat. “In de gang waar bodes steeds langslopen en waar de koude tocht waait. Ik had vorige week er al keelpijn van. Het voelt gewoon niet fijn. Bij raadscommissies deed ik al digitaal mee, dat kan wel.”

Maatregelen
Daarnaast vindt ze het ook niet te verantwoorden naar de inwoners van Huizen om fysiek met zoveel mensen bij elkaar te komen. “Er zijn allerlei maatregelen getroffen om het coronavirus tegen te gaan. Er mogen nog maar twee mensen op bezoek en je mag nog maar met twee mensen op straat. Bij een vergadering zitten er meer dan 30 mensen in en rondom de zaal. Dat kan je toch niet uitleggen.”

Ze heeft daarom ook een mail hierover gestuurd naar de Commissaris van de Koning. “Ik vind dat het kabinet hier iets moet regelen. Hij moet mijn verontrusting hierover maar aan de heer Rutte doorgeven. Digitaal vergaderen kan heel goed en in Huizen wilden de raadsleden weer fysiek vergaderen om elkaar in de ogen te kunnen kijken. Dat doe ik wel weer als alles weer gezond en wel is.”

Wie de raadsvergadering wil volgen kan dat via de livestream of via het YouTube kanaal van de gemeenteraad doen.

Uit de krant