Wethouder Bert Rebel maakte de tussentijdse resultaten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid bekend.
Wethouder Bert Rebel maakte de tussentijdse resultaten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid bekend. Archieffoto: Bob Awick

Goede resultaten Actieplan Jeugdwerkloosheid

Politiek

HUIZEN - Het Actieplan Jeugdwerkloosheid ‘kansen voor jongeren’ heeft voor Huizen goede resultaten opgeleverd. In een memo van wethouder Bert Rebel is te zien dat de resultaten in de eerste 18 maanden gehaald zijn. Er stroomde zelfs bijna twee keer zoveel jongeren door naar werk of regulier onderwijs.

Conform het collegeprogramma ‘Vitaal en Verbindend’ werd door de gemeente het actieplan ‘kansen voor jongeren’ voor jeugdwerkgelegenheid opgesteld. Het doel is om binnen 4 jaar 200 jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar aan het werk worden geholpen. Het gaat dan om jongeren met of zonder uitkering die geen startkwalificatie hebben of door lichamelijke of psychische problemen nog niet zelfstandig de weg richting arbeidsmarkt kunnen vinden.

Doel
Na 18 maanden was het doel om 150 van de 400 jongeren te spreken en een plan van aanpak te maken. Het resultaat van 1 mei 2019 tot 1 november dit jaar is 159. Daarnaast zouden er in dezelfde periode 75 van hen door moeten stromen naar werk of regulier onderwijs. Dit zijn er uiteindelijk 137.

De wethouder stelt dat uit de resultaten is op te maken dat de coronamaatregelen vooralsnog geen effect hebben gehad op de tussentijdse resultaten van het actieplan. ‘We hebben wel een toename van aanmeldingen gezien bij jongeren. Vooral in de maand april hebben zich het dubbel aantal jongeren gemeld’, meldt hij.

Jongerencoaches
Na de melding start voor jongeren een wettelijke zoekperiode van 4 weken. De jongerencoaches die gekoppeld zijn aan het actieplan jeugdwerkloosheid spreken alle jongeren die zich melden voor een uitkering en hebben de jongeren tips gegeven voor deze 4 weken. Dit is de standaard procedure.

‘We hebben gezien dat de jongeren die zich melden door verlies van baan door de coronamaatregelen: heel flexibel inzetbaar zijn, weinig tot geen problematiek ervaren en open staan voor 0-uren contracten. Hierdoor hebben een heleboel jongeren binnen die zoekperiode weer een baan gevonden’, besluit de wethouder.

Uit de krant