Afbeelding
Foto: Pixabay

Meer jongeren begeleid naar werk of onderwijs dan verwacht

Politiek

HUIZEN - De uitstroomresultaten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid lopen ver voor op de tussentijdse doelstellingen. Dat liet wethouder Bert Rebel de gemeenteraad weten.

Conform het collegeprogramma ‘Vitaal en Verbindend’ is het actieplan ‘kansen voor jongeren’ voor jeugdwerkgelegenheid opgesteld.  Doel is dat binnen 4 jaar 200 jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar, met of zonder uitkering en die geen startkwalificatie hebben of door lichamelijke of psychische problemen nog niet zelfstandig de weg richting arbeidsmarkt kunnen vinden, aan het werk worden geholpen.

Resultaten
Uit de resultaten van de eerste twee jaar blijk nu dat van de 200 jongeren die de gemeente Huizen er wilden spreken er 179 zijn gesproken. Dit is minder dan gepland.

“In het actieplan zijn we ervan uitgegaan – op basis van ervaringen uit het verleden – dat we het dubbele aantal jongeren moesten spreken om het uitstroom resultaat te kunnen behalen.”

Baat bij begeleiding
“De praktijk laat op dit moment zien dat dit niet nodig is. De jongeren die aangemeld worden of een uitkering aanvragen hebben blijkbaar bijna allemaal baat bij deze begeleiding”, aldus de wethouder.

Doelstelling was namelijk om van de 200 jongeren de helft te laten uitstromen naar werk en of regulier onderwijs met studiefinanciering. Dat zouden er dan 100 moeten zijn, maar zijn er 167 van de 179.

Flexibel
“Met name vanaf augustus 2020 tot februari dit jaar was de uitstroom aanzienlijk hoger. Door de coronamaatregelen komen jongeren sneller zonder baan te zitten, maar bleken ook flexibel (genoeg) om snel weer op de arbeidsmarkt in te stromen.”

Uit de krant