De gemeenteraad van Huizen
De gemeenteraad van Huizen Foto: Carin van den Berg

Wordt een Huizer het beste raadslid van Nederland?

Politiek Verkiezingen

HUIZEN - Campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, de Volkskrant, De Nieuws BV en talkshow M gaan in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op zoek naar het beste raadslid van Nederland. Met de verkiezing wordt aandacht gevraagd voor het belang van de lokale politiek.

De eerste editie van de verkiezing in 2014 werd gewonnen door Ron Meyer, SP-raadslid in Heerlen. Johnas van Lammeren, raadslid voor de Partij voor de Dieren in Amsterdam, werd zijn opvolger in 2018. Wordt een Huizer raadslid de winnaar van 2022?

Nomineren
Tot dinsdag 1 maart om 10.00 uur ‘s ochtends kan iedereen raadsleden nomineren en een stem uitbrengen op hun favoriete raadslid.

Aan het einde van deze nominatie- en stemronde buigt een jury bestaande uit afgevaardigden van de organiserende partijen zich over de top 50 raadsleden met de meeste publieksstemmen.

Criteria
Op basis van criteria zoals effectiviteit, communicatieve vaardigheden en integriteit kiest de jury een top 12. De teller wordt op nul gezet en er kan opnieuw gestemd worden.

Vrijdag 11 maart worden de 4 finalisten in de uitzending van radioprogramma De Nieuws BV bekendgemaakt.

De winnaar van de verkiezing wordt op maandag 14 maart in talkshow M gekroond. Tijdens de vorige editie werden meer dan 80.000 stemmen uitgebracht.

Impact
“Ruim 8.000 raadsleden zetten zich met hart en ziel in voor hun gemeente. Ze werken aan belangrijke dossiers zoals jeugdzorg en openbare orde en veiligheid, die veel impact hebben op het dagelijkse leven. Met de verkiezing proberen we de schijnwerpers op dit belangrijke raadswerk te zetten”, aldus Alex Klusman van BKB.

“In de afgelopen jaren hebben gemeenten meer verantwoordelijkheden gekregen. Tegelijkertijd doen raadsleden het werk naast hun reguliere baan. De werkdruk is hoog. Des te meer reden om raadsleden in het zonnetje te zetten”, aldus John Bijl van het Periklesinstituut.

Voor meer informatie en nomineren: besteraadslid.nl.

Uit de krant