De Vista.
De Vista. Foto: Bob Awick

Participatiegroep Vista vreest bebouwing openbaar groen

Politiek

HUIZEN - Leden van de participatiegroep Vista zijn geschrokken van het verkiezingsprogramma van GroenLinks en PvdA Huizen. Hierin stellen de partijen voor om op de velden aan de Aristoteleslaan in de Vista 200 woningen te bouwen. 

“Dat vinden wij als leden van de participatiegroep Vista op z’n zachtst gezegd geen goed idee. In dit gebied zijn in het recente verleden al zo’n 150 woningen gebouwd. Nog meer groen opofferen is voor ons een brug te ver”, stellen Ben van Zuthem en Jasper Hoogland van de participatiegroep.

Onmisbaar groen
“Temeer omdat het gebied bekend staat en erkend is als een waardevol en onmisbaar groen gebied voor omringende woonwijken. Daarover zijn afspraken gemaakt, waarvan wij vinden dat die niet zomaar terzijde kunnen worden gelegd.”

“Het openbaar gebruik van dit groene gebied voor beweging, ontspanning, sport en recreatie wordt nu met één pennenstreek weggeveegd. Door klakkeloos groen op te offeren voor woningen kiezen PvdA en GroenLinks voor de gemakkelijke weg.”

Achterhaald
“Die weg is achterhaald, zal op veel weerstand stuiten en is van deze partijen die zeggen groen en participatie hoog in het vaandel te hebben, onbegrijpelijk. Bovendien: is het wel zo goed wonen tussen twee grote, ’s avonds verlichte, buitensportaccommodaties? Wij denken van niet.”

‘Bij nieuwe bouwlocaties wordt tijdig en op passende manier invulling gegeven aan participatie’, zo valt er te lezen in het verkiezingsprogramma van PvdA en GroenLinks.

Meepraten
“In de visie van die partijen mogen bewoners en gebruikers kennelijk alleen meepraten over de vraag hoe de nieuwe woningen het beste ingepast kunnen worden op de groene velden. De plek zelf is dan al aangewezen als bouwlocatie.”

Daar wringt bij de participatiegroep de schoen: “Wij voelen ons overvallen door die aanwijzing en begrijpen die niet. Vooral omdat beide partijen het kennelijk niet op prijs stellen dat wij meedenken en meepraten over de vraag of het wel een goede zaak is deze velden te bebouwen.”

Draagvlak
“En of daarvoor draagvlak is onder bewoners en gebruikers. Als deze partijen zeggen ‘dat we dit nooit of te nimmer doen zonder overleg met de omwonenden en dat een plan doordrukken niet meer van deze tijd is’, dan klinkt dat heel positief en hoopvol.”

“Alleen als dan niet gesproken kan worden over de of-vraag, dan is dat de bewoners blij maken met een dode mus.” Vorig jaar heeft de participatiegroep in hun Manifest Woningbouwopgave Huizen voorstellen gedaan voor de bouw van woningen. 

Transformatie
“Onder meer door bestaande locaties met verouderde en leegstaande gebouwen, inclusief winkels en bedrijfspanden, te transformeren naar nieuwe woonwijken. En door binnen de regio vrijkomende landbouwgronden te gebruiken voor woningbouw èn nieuwe natuur.”

“Dát zet zoden aan de dijk. Tornen aan voor de leefbaarheid belangrijk groen in woonwijken doet dat zeker niet”, concluderen ze.

Uit de krant