Het sanitair in het gebouw van de KNRM is niet voldoende en daarom is er tijdelijk sanitair geplaatst tegenover het havenkantoor.
Het sanitair in het gebouw van de KNRM is niet voldoende en daarom is er tijdelijk sanitair geplaatst tegenover het havenkantoor. Foto: KNRM Huizen

Evaluatie tijdelijke sanitaire voorzieningen gemeentehaven

Politiek

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft het gebruik van de tijdelijke sanitaire voorzieningen tegenover het havenkantoor geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat deze in een behoefte voorzien.

In de periode mei tot en met half september is er een tijdelijke sanitaire voorziening geplaatst in de gemeentehaven. Die was nodig omdat er in het gebouw van de KNRM te weinig vaste sanitaire voorzieningen zijn. 

Blauwe Vlag
De uitbreiding van het sanitair was nodig om te voldoen aan de standaard van De Blauwe Vlag die inmiddels aan de haven is toegekend.

Wethouder Marlous Verbeek meldt in een memo aan de gemeenteraad dat het tijdelijk sanitair duidelijk voorzag in een behoefte.

In de periode 2 mei tot en met 17 september zijn er 539 passentenboekingen geregistreerd voor gemiddeld twee personen. Van het tijdelijk sanitair is meer dan 1.100 keer gebruik gemaakt. 

Voornamelijk bootpassanten
De hoofdgebruikers van het sanitair waren met name bootpassanten die met hun boot in een passantenligplaats of bij de Kalkovens lagen.

Slechts een kleine groep camperaars heeft gebruik gemaakt van het sanitair. Mogelijk kwam het gebruik worden verhoogd door extra promotie. 

Basis voldoet
Het aanbod van het sanitair, bestaande uit een douche, een wastafel en een toilet per unit, voldoet in de basis aan de vraag, blijkt uit de evaluatie.

Wel zijn enkele opmerkingen gemaakt over het ontbreken van een urinoir en de mogelijkheid om de afwas te kunnen doen.

Locatie geschikt
De locatie bleek geschikt. Er was direct toezicht vanuit het havenkantoor op de voorziening. Vanuit de omgeving zijn geen op- of aanmerkingen gekomen over de aanwezigheid en het sanitair.

De prijs van een euro per persoon per dag werd door de gebruikers beschouwd als een goede prijs.

De tijdelijke plaatsing van het sanitair is met het gehanteerde tarief alleen niet kostendekkend. Wel kan het verschil worden bijgelegd vanuit de jaarlijkse begroting van de haven. 

Uitstraling
De enige kritiek betrof de uitstraling van het sanitair. Die is niet passend in de omgeving, maar gelet op de behoefte, wordt de functie momenteel belangrijker gevonden dan de vorm.

‘Uiteindelijk is het wel wenselijk hier een passende invulling aan te geven’, schrijft de wethouder.

Vast sanitair
Aan de hand van een nog te schrijven programma van eisen kunnen mogelijke opties en bijhorende kosten in beeld worden gebracht om vast sanitair te realiseren.

Dit programma wordt in 2023 opgesteld, is het streven. Dit is echter onder voorbehoud omdat er een tekort is aan uitvoeringscapaciteit. 

Tijdens het vaarseizoen 2022 worden er opnieuw tijdelijke sanitaire units geplaatst. De omgevingsvergunning daarvoor is al verleend.

Uit de krant