Onder andere aan wie woningen worden toegewezen staat in de Huisvestingsverordening.
Onder andere aan wie woningen worden toegewezen staat in de Huisvestingsverordening. Foto: Pixabay

Nieuwe huisvestingsverordening loopt vertraging op

Politiek

HUIZEN - De nieuwe Huisvestingsverordening loopt vertraging op. Dit laat wethouder Roland Boom de gemeenteraad weten in een mededeling.

In deze huisvestingsverordening staat onder andere hoe de woningen in de Gooi en Vechtstreek worden toegewezen.

De huidige verordening loopt op 1 juli dit jaar af en dan zou er een nieuwe moeten zijn. Dat was ook het streven, maar dat gaat niet lukken.

Te krap
Meerdere gemeenten hebben aangegeven dat ze het te krap vinden om voor eind februari een zienswijze in te dienen om de conceptnota.

Daarnaast willen raadsleden uit diverse gemeenten voorstellen voor eventuele veranderingen ook nog met elkaar afstemmen.

“Beide redenen leiden ertoe dat het vaststellen van een nieuwe Huisvestingsverordening voor de regiogemeenten in Gooi en Vechtstreek niet is te realiseren voor 1 juli 2023”, aldus de wethouder in de mededeling.

Half jaar uitstel
“Voorgesteld wordt daarom een nieuwe Huisvestingsverordening per 1 januari 2024 vast te stellen en tot die datum de huidige wijze van woningtoewijzing, volgens de HVV2019, te hanteren. U krijgt daartoe komende maand separaat een raadsvoorstel.”

Bij de mededeling zit een nieuwe planning waarbij het indienen van de zienswijze nu is verlengd tot eind maart dit jaar.

Extra bijeenkomst
Op 12 juni vindt er als extra stap ook nog een regionale bijeenkomst plaats waar gemeenteraden met elkaar kunnen afstemmen over eventuele aanpassingen.

Het vaststellen van de nieuwe Huisvestingsverordening zou dan van oktober tot en met december 2023 kunnen plaatsvinden in de afzonderlijke gemeenteraden.

Uit de krant