Afbeelding
Foto: Ellen Schokker
verkiezingen

Voorlopige uitslag verkiezingen Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Politiek

REGIO - De voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is bekend gemaakt door dijkgraaf Joyce Sylvester. Het gaat hier om de voorlopige uitslag op basis 90 procent van de uitgebrachte stemmen. 

Hiermee is bekend hoeveel zetels iedere partij ongeveer krijgt. Dit zegt nog niets over de individuele kandidaten op de lijsten. De PvdA blijkt (voorlopig) de grootste partij bij het waterschap.

Uitslag
De voorlopige uitslag:

VVD                                4 (-1)

PvdA                               6 (+2)

PvdD                               4 (0)

WaterNatuurlijk               5 (+1)

CDA                                1 (-1)

De Groenen                    1 (-1)

50PLUS                          0 (-1)

ChristenUnie                   0 (-1)

AWP                                2 (+2)

BVNL                               0 (0)

BBB                                 3 (+3)

De Rep. politieke partij    0 (0)

De voorlopige opkomst voor deze verkiezingen was 52 procent van de kiesgerechtigden. Dit is een toename van 3 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019.

Definitieve uitslag
Donderdag 23 maart stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag vast tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau om 10.00 uur op het hoofdkantoor van het waterschap.

Tijdens deze zitting wordt bekend hoeveel stemmen individuele kandidaten hebben gekregen en welke kandidaten met voorkeursstemmen gekozen zijn. Ook de verdeling van de zogenaamde restzetels wordt dan definitief vastgesteld.

Bestuur
Het algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast. Het controleert ook of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.

Het algemeen bestuur van een waterschap bestaat voor het grootste deel uit gekozen vertegenwoordigers. Daarnaast zit er in het bestuur een aantal benoemde vertegenwoordigers vanuit de landbouw en beheerders van natuurterreinen.

Het algemeen bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wordt gevormd door 30 zetels. Hiervan zijn 26 zetels verkiesbaar en 4 geborgd.

Uit de krant