PvdA en GroenLinks willen dingen goed regelen voor fusie | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Maarten Hoelscher van de PvdA en Monica Lemmens van GroenLinks ondertekenden de brief naar de provincie over de fusie niet.
Maarten Hoelscher van de PvdA en Monica Lemmens van GroenLinks ondertekenden de brief naar de provincie over de fusie niet. (Foto: Bob Awick)

PvdA en GroenLinks willen dingen goed regelen voor fusie

  Politiek

HUIZEN - Een aantal partijen uit Huizen schreef een brief naar de provincie dat ze tegen de voorgenomen fusie zijn. PvdA en GroenLinks deden niet mee.

"Wij vinden het een gepasseerd station", zegt Monica Lemmens van GroenLinks. De PvdA was altijd al voor een fusie. "Huizen blijft Huizen, ook na de herindeling", zegt Maarten Hoelscher van de PvdA.

Voor fusie
Van de PvdA was wel te verwachten dat ze de brief niet zouden ondertekenen omdat ze al 12 jaar voor een fusie zijn. "Ik heb hem niet eens gezien", zegt Maarten Hoelscher.

Dat klopt, beaamt Bert Rebel van het CDA die namens Huizen bij de bespreking over de brief zat met een vertegenwoordiger uit Laren en Blaricum. "We wisten toch wel dat ze niet zouden tekenen en dit is een individuele actie van politieke partijen. Niet van de hele raad."

Druk
Hoelscher vraagt zich af of het verstandig is dat de partijen de hakken zo in het zand zetten tegen het voornemen van de provincie. "Hoe langer we wachten met ons voorbereiden op deze fusie, hoe meer druk op het proces."

"In september komt de provincie met het voorstel, in 2019 moet Provinciale Staten nog besluiten en dan nog de Tweede en de Eerste Kamer. Dan zit je al dicht tegen 01-01-2021 aan. Hoe kun je dan nog een goed georganiseerde nieuwe gemeente neerzetten?"

Niet gewonnen geven
Rebel kijkt daar anders tegenaan. "De wedstrijd is pas gelopen als de hamer van de Eerste Kamer valt. We gaan ons nu nog niet gewonnen geven. We zitten nog volop in het proces van besluitvorming."

GroenLinks uitte direct na het besluit van de provincie haar teleurstelling. "Wij willen ook geen fusie, maar vinden het nu wel een gepasseerd station nu de provincie het voornemen tot de fusie bekend heeft gemaakt."

Positief verder
"Wij zetten nu liever de schouders eronder om te kijken hoe we positief verder kunnen gaan. Het is juist belangrijk voor de Huizer inwoners dat we dit goed gaan regelen. GroenLinks wil gaan voor een goed kernenbeleid."

CDA wacht nu samen met VVD, D66, SGP, CU, Dorpsbelangen Huizen en Leefbaar Huizen eerst af hoe de provincie zal reageren op hun brief.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>