Lijsttrekkers Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen en Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen.
Lijsttrekkers Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen en Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen. Foto: Bob Awick

Gemeenteraadsverkiezingen: de dorpspartijen

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraadsverkiezingen worden op woensdag 21 maart gehouden. Het Nieuwsblad voor Huizen komt daarom met een serie verhalen over de politieke partijen die hieraan meedoen.

Vorige week hadden we het verhaal van Piet Hein Koning die met nieuwkomer Healthy Earth voor het eerst meedoet. Deze week richten we ons op de dorpspartijen.

Verschillen
Lijsttrekkers Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen en Rik de Bruijn van Leefbaar Huizen vertellen waar de dorpspartijen op elkaar lijken en waar ze in verschillen.

De twee dorpspartijen die Huizen rijk is, zijn er al een langere tijd. Leefbaar Huizen werd in 1998 opgericht. Toen nog onder de naam Huizen 2000. Dorpsbelangen Huizen werd in 2002 opgericht.

Meegelift
"De naam Huizen 2000 was niet meer houdbaar na 2000, dus wat moet je dan", zegt lijsttrekker Rik de Bruijn. "Het was de tijd van Pim Fortuijn en we zijn toen Leefbaar Huizen geworden." Marian: "Die zat toen in de lift en jullie zijn meegelift."

Dorpsbelangen Huizen werd in 2002 opgericht door Marian Rebel, die zich niet meer thuis voelde bij de VVD waar ze toen zat. "Het is belangrijk dat je je herkent in het programma van je partij", zegt ze.

Belang inwoners
Beide partijen komen op voor de belangen van de inwoners van het dorp. Rik: "Wij hebben niets te maken met wat iemand ons van boven oplegt, zoals vaak bij de landelijke partijen. We kunnen het helemaal zelf doen."

Elke 'Leefbaar'-partij is een lokale partij. We hebben niets met elkaar te maken. Landelijke partijen proberen toch wel vaak het landelijk standpunt erin te fietsen." Voor Leefbaar Huizen zijn de zelfstandigheid van het dorp van belang en ook de mogelijkheid om referenda te kunnen houden.

Invloed
Rik: "We willen meer invloed van de inwoners." Dit zijn ook belangrijke punten voor Dorpsbelangen Huizen. Marian: "We moeten serieus kijken naar wat de meerderheid van de inwoners wil. Soms betekent dit dat je een pas op de plaats moet maken."

Het punt van de zelfstandigheid prijkt bij beide partijen boven aan het lijstje de komende verkiezingen. "Die fusie brengt ons niets. De gemeente komt verder van de inwoner af te staan. En dat is gek, terwijl juist het Rijk veel dingen naar de gemeente overhevelt om ze dichtbij te laten uitvoeren."

Gooistad
"De provincie besluit tot een fusie en gaat structuren aanpassen en veranderen, terwijl ze zelf niet willen fuseren." Marian: "Wij zeggen het al jaren: samenwerken oké, samengaan nee! Niemand wil een Gooistad, die als stip op de horizon is neergezet, behalve misschien meneer Hoelscher en de PvdA."

Ze denkt wel dat na de verkiezingen veel landelijke partijen die nu zeggen voor de zelfstandigheid van Huizen te zijn van koers zullen veranderen. Marian: "Ik denk dat de druk er van boven dan wel op wordt gezet."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant