Gedeputeerde Jack van Hoek roept op om samen aan de slag te gaan met de voorgenomen fusie.
Gedeputeerde Jack van Hoek roept op om samen aan de slag te gaan met de voorgenomen fusie. Foto: Kenneth Stamp

Gedeputeerde wil 'samen aan de slag' met fusie

Politiek

HUIZEN Gedeputeerde Jack van der Hoek, vanuit de provincie betrokken bij de herindeling, gaat in zijn blog in op het voorgenomen besluit tot fusie van Huizen met Blaricum en Laren en roept op om hiermee samen aan de slag te gaan.

In zijn blog zegt hij onder andere: "Het is een misverstand te denken dat 'open overleg' betekent dat de standpunten van alle partijen worden overgenomen. Dat kon ook niet, omdat de gemeenten zeer verschillende standpunten hadden."

Verrast
"Dit zorgde ervoor dat GS besloten zelf de knoop door te hakken. Op zo'n moment neemt de provincie haar verantwoordelijkheid. Ik snap dat het GS-besluit de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren het meest heeft verrast."

"Dat komt doordat hen tijdens het 'open overleg' is gezegd dat een eigen, goed voorstel voor versterking van de bestuurskracht een alternatieve oplossing zou kunnen zijn. GS hadden de gemeenten wel een aantal randvoorwaarden meegegeven. Maar de mogelijkheid geven tot een alternatief voorstel, betekent nog niet dat het ook gehonoreerd wordt."

Herindelingsontwerpen
"Inmiddels bereidt het overgrote deel van de gemeenten in de regio zich voor op de volgende stappen in het fusieproces. GS hebben de gemeenten geïnformeerd dat deze maand wordt gestart met het opstellen van de herindelingsontwerpen."

"We vinden het belangrijk dat de gemeenten de ruimte en gelegenheid hebben om hun eigen inbreng voor de herindelingsontwerpen te leveren. In november hebben GS al besloten dat de termijn waarop de herindelingsontwerpen naar de minister worden gestuurd, is verlengd tot 1 september 2018."

Meewerken
"Op deze manier kunnen de nieuwe gemeenteraden besluiten over de toekomst van hun gemeente. Dit was een veelgehoorde vraag uit het 'open overleg'. Dat betekent ook dat de huidige en de nieuwe raden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten meewerken aan goede herindelingsbesluiten."

"Bijvoorbeeld op het onderwerp kernenbeleid in de nieuwe gemeente, terecht een aandachtspunt. En uiteindelijk kunnen de raden via een zienswijze later dit jaar aangeven wat zij van de besluiten vinden."

Inbrengen
"Ik roep de betrokken gemeenteraden, eens of oneens, dan ook op de komende periode te gebruiken om alle belangrijke aspecten voor hun gemeente constructief in te brengen bij de opstellers van het herindelingsbesluit."

"Dat geldt ook voor inwoners, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Ook zij kunnen de komende maanden hun punten inbrengen. Kortom: we gaan samen aan de slag!"

Uit de krant