Afbeelding
Foto: Bob Awick

Zeven vrouwen slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag Hertog

Politiek

HUIZEN - Zeven vrouwen zijn in de periode 2015 - 2017 ongewenst benaderd door de vorige week opgestapte waarnemend burgemeester Fons Hertog. Dat maakt de gemeente Huizen vandaag bekend.

Zes van deze zeven personen – allen dames – zijn medewerkers van de gemeente Huizen. De zevende persoon is niet in dienst van de gemeente, maar - aldus de gemeenten - 'onderhoudt wel een functionele relatie met vertegenwoordigers van de gemeente Huizen'.

De zeven slachtoffers hebben de afgelopen periode gesproken met een externe vertrouwenspersoon van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Zes van hen hebben formeel een klacht ingediend.

Grensoverschrijdend
De gemeente Huizen maakte vorige week vrijdag bekend dat waarnemend burgemeester Fons Hertog per direct ontslag nam. Aanleiding voor zijn besluit is dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag, was destijds de korte uitleg. 

Over de aard van het gedrag werden in het belang van -en in overleg met- de betrokkenen geen verdere mededelingen gedaan. "Deze betrokkenen zijn medewerkers en voor ons staat hun belang voorop", meldt de gemeente nu. "Na overleg met deze betrokkenen kunnen wij nu de volgende aanvullende informatie verstrekken."

Eerste signaal
De door deze zeven personen beschreven verhalen hebben allen betrekking op (vermeende) ongewenste omgangsvormen van de zijde van Hertog. Algemeen directeur en gemeentesecretaris Paul Veldhuisen vertelt dat begin december 2017 het eerste signaal bij hem binnen kwam via leidinggevenden. "Dat leidde niet direct tot het indienen van een klacht. Ik heb de burgemeester destijds aangesproken op zijn gedrag. Voor degenen die het signaal hadden afgegeven was dat op dat moment voldoende. Een maand later - begin januari dus - ontving ik via leidinggevenden echter ernstigere berichten/signalen. De medewerkers van wie de signalen afkomstig waren, zijn toen onverwijld in contact gebracht met de vertrouwenspersoon van BING."

De vertrouwenspersoon van BING heeft de klachten geïnventariseerd. Een vertrouwenspersoon doet geen onderzoek, maar kan klagers een luisterend oor bieden, adviseren en desgewenst bij het indienen van klachten ondersteunen.

Bewust
De klachten zijn verwerkt tot deugdelijke verklaringen en deze zijn met een begeleidend schrijven bij de algemeen directeur/gemeentesecretaris ingediend op maandag 12 februari. Voor deze datum is bewust door de klagers gekozen, omdat zij wisten dat de algemeen directeur tot en met 14 februari op vakantie was en zij in verband met hun veiligheidsgevoel pas tegen het einde van zijn vakantie de formele 'stap' durfden te zetten.

Naast een inhoudelijke duiding van de klachten, behelsde het schrijven overigens ook een verzoek tot doorzending aan de Commissaris van de Koning (CdK) Johan Remkes. De CdK is formeel verantwoordelijk voor het functioneren van een waarnemend burgemeester en daar ligt ook het besluit tot verdere actie.

Erkenning
Kort na ontvangst van de klachten van BING hebben de algemeen directeur/gemeentesecretaris en griffier de klachten naar het Provinciehuis in Haarlem gebracht. In overleg met Remkes kregen beiden de ruimte om de burgemeester te informeren en te bevragen. Dit leidde bij de burgemeester tot erkenning van grensoverschrijdend gedrag met als gevolg dat hij onmiddellijk zijn ontslag indiende bij de CdK.

De gemeenteraad is op 19 februari over deze kwestie geïnformeerd. Ter bescherming van de medewerkers gebeurde dit onder geheimhouding. In overleg met de betrokkenen is de geheimhouding op de informatie die in dit bericht wordt gedeeld, opgeheven.

Veilige werkomgeving
Paul Veldhuisen: ,,Wij hebben de klachten, die overigens betrekking hebben op de periode 2015-2017, zeer serieus genomen en overeenkomstig gehandeld. Bij de gemeente Huizen moeten medewerkers immers kunnen vertrouwen op een veilige werkomgeving. Zij willen zich nu in alle rust en anonimiteit weer kunnen richten op hun werk. De inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is groot genoeg geweest en de nazorg verdient nu alle aandacht. Wij vragen daarvoor uw begrip." 

Uit de krant