Voerverbod om duivenoverlast Oostermeent in te dammen | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Duiven op het dak van een restaurant in de Oostermeent. Op de achtergrond de Rustmaat.
Duiven op het dak van een restaurant in de Oostermeent. Op de achtergrond de Rustmaat. (Foto: Bob Awick)

Voerverbod om duivenoverlast Oostermeent in te dammen

  Politiek

HUIZEN De gemeenteraad heeft donderdag in de commissie ABM een mogelijkheid besproken om het voeren van overlastgevende dieren te verbieden in de algemeen plaatselijke verordening (APV).

Het verbod zou nodig zijn omdat in de Oostermeent een toenemende overlast is van duiven en met name van hun uitwerpselen. Het voorstel wordt in dezelfde vergadering besproken als waar de gemeenteraad een aantal overbodige artikelen uit de APV wil verwijderen, zoals het stoepkrijtverbod.

Uitwerpselen
Volgens het raadsvoorstel bestaat de overlast uit een overmatige hoeveelheid uitwerpselen op balkons, afdakjes en straatmeubilair. "Schoonmaken hiervan is een terugkerend en tijdrovend karwei dat bovendien gezondheidsrisico's met zich meebrengt."

"Voor de winkeliersvereniging en de Alliantie is het ook een grote kostenpost. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de duivenpopulatie in woon-winkelgebied Oostermeent veel te groot is en snel groeit. Ook is gebleken dat het bijvoeren van duiven in het winkelcentrum ertoe leidt dat de duiven nog honkvaster worden dan ze van nature al zijn."

Overleg
Over de aanpak van de vermindering van de hoeveelheid duiven is overleg gaande met de winkeliersvereniging, de Alliantie en de Vereniging van Eigenaren. "Het probleem speelt al lang", zegt Peter Koning namens de winkeliersvereniging.

"We proberen in goed overleg met elkaar een oplossing te vinden. Het probleem is dat duiven altijd terugkomen op de plek waar ze geboren zijn."

Nepkraai
Ook bij woningbouwvereniging de Alliantie is het probleem bekend. "We praten in de werkgroep voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) al langer met elkaar over dit probleem, dat niet eenvoudig blijkt op te lossen. Er zijn al netten geplaatst en ook een nepkraai werkte niet", laat een woordvoerder weten.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>